A szeder fogyasztása rendkívül jótékony hatással van a szervezetünkre, ezért minél többet fogyasztunk belőle, annál jobb. Ez az ízletes gyümölcs gazdag A, B1, B2, C, E vitaminokban, ásványi anyagokban, például káliumban, foszforban, vasban, nátriumban, magnéziumban, mangánban, szelénben, cinkben, rézben és kalciumban, valamint folsavban is.

Ugyanakkor a szedernek számos jótékony hatása van a szervezetre. Gyulladáscsökkentő, vízhajtó, fertőtlenítő, hashajtó, fájdalomcsillapító, de különösen antioxidáns hatással rendelkezik.

Mi mindenre jó a szeder?

• Erős antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a szabadgyököket.

• Mivel megakadályozza a vízvisszatartást a szervezetben, és kevés kalóriát tartalmaz, akkor is bátran fogyaszthatod, ha fogyókúrát tartasz. Ugyanakkor ragyogóbbá, simábbá teszi a bőrödet.

• Segít hasmenés, gyomor-bélhurut, vastagbélgyulladás esetén, és enyhíti a menstruációs görcsöket.

• A szederszörp élénkítő hatású, ezért rendkívül hatásos lehet akkor is, ha legyengült a szervezet.

• Az összetépett friss levél sebösszehúzó hatásáról is ismert.

• Fogínyvérzés esetén rágjunk össze néhány nyers szederlevelet.

Szerderlevél tea

Szederlevélből teát is készíthetünk, amely külső és belső felhasználásra egyaránt alkalmas. Külső felhasználás esetén felgyorsítja a sebgyógyulást. 

Elkészítés

Ké evőkanél apróra vágott friss, vagy egy púpozott teáskanál szárított szederlevelet 3 dl vízzel forrázzunk le, 15 perc után szűrjük le. Ne használjunk fémszűrőt! Gyermekeknek 6 éves kortól hígítva adható (egy kávéskanél szederlevél 2,5 dl vízhez).

Felhasználása belsőleg

• Kezdődő cukorbetegségre napi 1-2 csészével közvetlenül főétkezés(ek) után, köszvényre napi 1 csészével kell inni bármikor a nap folyamán.
• Hasmenésre napi 3 csészével fogyasszunk étkezések között (ilyenkor néhány perc főzéssel készítsük a teát, mert az összehúzó hatású cserzőanyagok így jobban kioldódnak).
• Vizelethajtásra reggel egy csészével ajánlott.
• Immunrendszer-erősítésre, vérszegénységre, méregtelenítésre napi egy csészével igyuk bármikor a nap folyamán.
• Gyulladásokra naponta 3 csészével kell fogyasztani étkezés előtt.

Felhasználása külsőleg

Bőrirritáció esetén lemosóként lehet használni bőrlágyító, hámlasztó tulajdonsága miatt.
Halványítja a pigmentfontokat.
Nyálkahártya-gyulladásra, mandulagyulladásra öblögetőként használjuk.
• Gargarizálni torokfájás, afta, torokfekély, szájgyulladás esetén kell vele.
• Levelének főzete sebek tisztítására és gyógyítására is alkalmas.