A növény az ibolyafélék családjába tartozik. Lágy, apró szőrökkel borított szára van, 15-20 centiméter magasra nő. Alsó levelei szívformájúak, élük csipkés, felső levelei nagyobbak és lándzsaszerűek. A levélhónalj alatt helyezkedik el a virágzata, amely sarkantyús, sárga, lila és kék színű virágokból áll. A termése egy sokmagvú toktermés, amely, ha felpattan, a magok kiszóródnak belőle.
Igénytelen növény, de legjobban napos, félárnyékos helyen, semleges vagy savas kémhatású, tápanyagban gazdag talajban fejlődik. Vízigénye közepes, bár kevés kártevője van, de megtámadhatják a csigák, meztelencsigák, a lisztharmat, illetve egyéb gombás fertőzések is. Magról könnyen szaporítható.

Háromszínű árvácska mint gyógynövény
Egyes részeit hosszú évszázadok óta használják különböző gyógyászati célokra. A legerősebb hatóanyaga a felső leveleiben és a virágos hajtásaiban van. Csak akkor érdemes gyűjteni, amikor virágzik.
A háromszínű árvácska hatóanyagai a következők: flavonoidok, szaponinok, szalicilsav, nyálka, cseranyag és ásványi sók, ezeken kívül még A- és C-vitamint is tartalmaz. Virágzáskor, a föld feletti részeket gyűjtsük, és kizárólag szárítva használjuk fel, mert a friss növény enyhén mérgező.  Kb 5 kg friss növényből lesz 1 kg szárítmány.

Tea készítésekor 1 teáskanálnyi szárítmányt 2 dl vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 3-szor 2 dl tea fogyasztható.

Külsőleg használva 3-4 teáskanálnyi gyógynövényt forrázunk le 2 dl vízzel, fedjük le és hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le.

A háromszínű árvácska teája lázcsillapító, gyulladáscsökkentő és vértisztító hatásokkal rendelkezik. Meghűlés és rekedtség esetén is készíthetünk ebből a virágból főzetet. A nagyobb hatás elérése érdekében keverheti hársfavirággal, illetve mézzel is édesíthetjük.
A tea vértisztító, nyálkaoldó és enyhe vérnyomáscsökkentő hatású. Vértisztító hatását annak köszönheti, hogy eltávolítja a vérben található toxinokat. Érelmeszesedés esetén önmagában vagy más gyógynövényekkel együtt alkalmazható.

A gyógynövényből készült főzet külsőleg borogatás vagy lemosás formájában számos bőrproblémára használható, például akne, ekcéma vagy pattanások kezelésére. Segít megtisztítani a bőrt és csökkenti az irritációt. Kutatások igazolták, hogy enyhébb szeborreás bőrgyulladás (seborrheás dermatitis) esetén hatékony. A korpás fejbőrt is megnyugtatja és a korpa hatásos ellenszere lehet.  Kisgyermekeknél tejótvar (csecsemőekcéma) és fejbőrkoszmó (enyhe bőrgyulladással járó korpásodás) is kezelhető vele, de pelenkakiütés ellen is hatásos.

Mennyit gyűjthetünk?
Ha nem a kertből, hanem a szabadból szeretnénk begyűjteni, fontos, hogy az utaktól távol eső, nem szennyezett helyről szedjünk minden gyógynövényt. Különösen figyeljünk arra, hogy szántóföldektől messze essen, az esetleges vegyszerezés miatt. A harmadik nagyon fontos dolog, amire figyelnünk kell, hogy semmiképpen se gyűjtsünk természetvédelmi területen gyógynövényt

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény végrehajtására megalkotott 153/2009. (XI. 13.) FVM rendelet szerint a gyógynövény (gomba és vadgyümölcs) gyűjtése erdei haszonvétel. Személyenként és naponként legföljebb 2 kilogramm gyűjthető szabadon, a nem védett területen, állami erdőben. Ez a gyűjtött mennyiség kereskedelmi forgalomba nem hozható. Az egyéni szükségletet (2 kg/nap/fő) meghaladó gyógynövény (gomba, vadgyümölcs) gyűjtéséhez a nem védett természeti területen az állami erdőgazdálkodótól előzetes írásbeli hozzájárulást kell kérni.