A mikulásvirág (Euphorbia pulc-herrima) a téli hónapok kedvelt ajándéknövénye. Apró, sárgás virágai ugyan jelentéktelenek, de színes fellevelei lakásunk díszévé teszik. Napjainkban már nemcsak a Mikulás kabátját idéző színekben kapható, hanem fehér és sárga árnyalatú „virágokkal” is találkozhatunk.


Világos, egyenletesen meleg (18-20°C) helyre állítsuk, 23 fok feletti hőmérsékleten a növény elpusztul. Rendszeres öntözést igényel, de soha ne álljon vízben a cserép. Száraz levegőjű lakásban permetezéssel növeljük a levegő páratartalmát. Szellőztetéskor ügyeljünk, hogy ne kerüljön huzatba a növény, könnyen megfázik és hullatni kezdi leveleit. 
Februárra elvirágzik, színes felleveleit ledobja, ilyenkor hűvösebb, de legalább 10°C-on  tartsuk. Ebben a teleltetési fázisban a levelek elvesztése természetes, de kis odafigyeléssel következő decemberre ismét színes lakásdísszé válhat. Májusig alig öntözzük, éppen ne száradjon ki teljesen földje, a tápoldatozást is szüneteltessük. A majdnem kopár ágakat májusban a harmadáig vágjuk vissza. A vágások helyén megjelenő fehér tejnedv mérgező, töröljük le. Amikor megjelennek a kis levelek, 2 cm-rel nagyobb cserépbe (lehetőleg agyagcserépbe) ültessük, B típusú földbe, és ismét rendszeresen öntözzük. Hetente egyszer tápoldatozzuk, a Vitaflóra virágos növény tápoldat összetétele tökéletesen megfelel igényeinek. 
Nyáron tartsuk a növényt világos helyen, de ne a tűző napon. Akinek kertje van, kiteheti a szabadba, de a déli nap ne érje.
Ősszel megpróbálkozhatunk az újravirágoztatással. A mikulásvirág rövidnappalos növény, vagyis a rövidülő nappalok (megvilágítás kevesebb, mint napi 10 óra) jelzik neki, hogy ideje virágozni. A színes fellevelek csak akkor alakulnak ki, ha a virágképződés megindul.
Ezt a termesztő üzemekben sötétítéssel oldják meg, lakásban a mikulásvirág letakarásával serkenthetjük a virágzást, de a világos órákban szüksége van a fényre. Szeptembertől szobanövények számára készült tápoldattal biztosíthatjuk a virágzáshoz szükséges mennyiségű káliumot és foszfort. Mikroelemeket is tartalmazó tápoldattal öntözve a mikulásvirág felleveleinek színe még intenzívebb lesz. Amikor a színes fellevelek láthatóvá válnak, abbahagyhatjuk a rövidnappalos kezelést. 
Karácsonyra saját nevelésű, színes levelű mikulásvirágunk díszítheti az ünnepi asztalt.