A konyhakertben, balkonon is akkor vagyunk sikeresek a fűszernövény-termesztésben, ha tudjuk, hogy hova mit ültessünk és hogyan gondozzuk.

A fűszernövények íze akkor lesz igazán karakteres, ha elegendő napfényhez jutnak. A konyhában a déli fekvésű ablakban a helyük! Ha csak keleti vagy nyugati tájolású ablakunk van, kevésbé fényigényes fűszernövényt tudunk tartani. Ügyeljünk rá, hogy a levelük ne érjen az üveghez, éjszaka, ha áthűl az üveg, könnyen megfázhatnak. Az egyenletes meleget kedvelik, 18 és 20 ⁰C között jól érzik magukat. Túl melegben sárgulni fognak a leveleik. Szellőztetéskor ne érje őket a kinti hideg levegő, ne kapjanak huzatot! Nagyon fontos kérdés a vízmennyiség. A fűszernövények általában nem nagy vízigényűek, ne száradjanak ki, de a sok víztől könnyen rothadásnak indul a gyökerük. Praktikus, ha máztalan agyagcserépben neveljük őket, a kivezető nyíláson elfolyik a felesleges víz, a cserépben pedig a föld tud szellőzni. Csak akkor locsoljuk őket, ha száraz az ültetőközegük. Ha lehet, esővízzel locsoljuk őket, ha nem tudunk gyűjteni, akkor lágy vizet használjunk. Az öntözővíz mindig szobahőmérsékletű legyen. Ha nagyon száraz a lakásban a levegő, időnként vízzel megpermetezhetjük a növényeket, de a túl gyakori párásítás a levelek penészesedését okozhatja. Állítsunk vízzel teli tálkát közéjük az ablakpárkányra, ezzel javítjuk a mikroklímát.


Egyszerű a dolga annak, aki ősszel a konyhakertből néhány fűszernövényt átültetett cserépbe. Magvetéssel inkább tavasszal próbálkozzunk, ha télen kezdünk bele a fűszerkertészkedésbe, vásároljunk kész növényt kertészetekben vagy nagyobb élelmiszerüzletben.  A legjobb, ha vásárlás után azonnal átültetjük a növényt. Általában erősen tőzeges ültetőközegben kaphatók a fűszernövények, de könnyebb általános virágföldben nevelnünk őket. Kapható kimondottan a fűszernövényeknek készített földkeverék is, az első próbálkozásokhoz azonban nem szükséges ezt beszereznünk. Ha jó vízgazdálkodású, de nem tömörödő földkeverékbe ültetjük őket, hálásak lesznek érte. A kicsi cserepet cseréljük 1-2 centiméterrel nagyobbra. Átültetés után 2-3 hétig nem kell táplálnunk a növénykéket, elegendő a friss föld tápanyaga. Utána ne levéldísznövényeknek ajánlott tápoldatot adagoljunk nekik, a magasabb nitrogéntartalomtól erőteljesebben növekednek, az aromájuk azonban gyengébb lesz.
Rendszeresen használjuk növényeinket, jót tesz nekik, ha ritkítjuk lombjukat. Ne hagyjuk nagyon besűrűsödni őket, az elszáradt részeket vágjuk ki! 

Metélőhagyma: a nedves talajt kedveli, meleg helyen heti kétszeri locsolást kíván. Sok fényre van szüksége, különben sárgul. Ne vágjuk 2 centiméternél rövidebbre, ha virágot hoz, távolítsuk el, hogy a zöldje fejlődjön. Tőosztással is szaporítható.

Kakukkfű: szereti a napsütéses helyet, különben igénytelen növény. A cserépben nevelt kakukkfüvet célszerű nyárra kiültetni, hogy megerősödjön. Erőteljesen növekszik, hajtásait csípjük vissza. Nyáron bujtással is szaporítható. Ha szárai erősen fásodnak, érdemes új növényt bujtani.

Levélpetrezselyem (vagy metélőpetrezselyem, nem gyökérpetrezselyem!): a félárnyékot is elviseli, sok vizet igényel, edényben jól tartható, de nagyobb helyre van szüksége. Szedjük rendszeresen, ha magszárat képez, törjük ki. Magas a C vitamintartalma, ne főzzük, inkább tálaláskor tegyük az ételbe.