A lestyán (Levisticum officinale) egy sokoldalú gyógynövény, melynek történelme az ókorig nyúlik vissza. Eredetileg Európából származik, és az évszázadok során világszerte elterjedt a konyhákban és gyógynövénykertekben. A rómaiak és görögök körében különösen népszerű volt, és gyakran használták fűszerként, valamint gyógyászati célokra.
Ez az évelő zöld növény akár 1,5-2 méter magasra is megnőhet. Karakterisztikus jellemzői közé tartoznak a sötétzöld, fényes levelei, valamint a nyáron megjelenő sárgászöld virágai, melyek ernyőszerűen állnak össze. A növénynek erős, jellegzetes illata van, ami a zellerre emlékeztet.
A lestyán nem csupán ízesítőként hasznos, hanem számos egészségvédő hatással is rendelkezik. A lestyán fogyasztását a középkori szerzetesek többek között köszvény, máj- és lépbetegségek, továbbá tüdőpanaszok és bélgörcs ellen javasolták. A jótékony hatású növényt Bingeni Boldog Hildegárd szintén alkalmazta, például nyirokcsomó-duzzanat, köhögés vagy menstruációs panaszok kezelésére. Magját, levelét és gyökerét a természetgyógyászat vizelet- és szélhajtó, valamint köptetőszerként alkalmazza.
Mindezeken felül a lestyánt széles körben használják fűszernövényként, amely nemcsak az ételek ízét gazdagítja, de megkönnyíti az emésztést is. Görcsoldó tulajdonsága folytán a lestyán lazító és enyhén fájdalomcsillapító hatású. Serkenti az epehólyag működését. Segítséget nyújt gyomor- és bélpanaszok esetén: javítja az emésztést, mérsékli a szélszorulást, továbbá serkenti az étvágyat. Vizelethajtó tulajdonsága ugyancsak igazolt.
A köptető hatású lestyánt a népi gyógyászat számos felső légúti megbetegedésre ajánlja.
Jótékony (vizelethajtó, köptető vagy az emésztőrendszer működését szabályozó) hatását a lestyán a benne lévő illóolajnak köszönheti. A növény emellett szerves savakat, kumarint, cukrokat, gyantát és csersavakat tartalmaz, a levele pedig mindezeken kívül vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
Konyhai felhasználása
A lestyán ízvilága különösen gazdag, enyhén csípős, zellerhez hasonló ízzel rendelkezik. Frissen és szárítva is felhasználható. Kiválóan illik levesekhez, pörköltekhez, salátákhoz és mártásokhoz. Különösen népszerű a közép-európai konyhában, ahol hagyományosan bárány- és marhahús ételek ízesítésére használják. A lestyán levelei és gyökerei egyaránt felhasználhatók, ami sokoldalúvá teszi a konyhában.
A növény minden része tartalmazza a jellegzetes illatú és ízű illóolajat.
- A lestyán főként levesekben és egytálételekben, valamint salátákban, mártásokban, zöldséges és húsos fogásokban érvényesül.
- Zöldfűszeres krémtúró és fűszervaj ízesítésére is használhatjuk.
- Húslevesek jellegzetes fűszere.
- Fűszerezésre zsenge lestyánleveleket használjunk.
- A lestyánt csak mértékletesen használjuk, mivel rendkívül erőteljes aromája elnyomhatja az étel más ízeit.
- A reszelt lestyángyökeret salátákhoz adhatjuk, vagy főtt zöldség gyanánt fogyaszthatjuk. Ajánlatos azonban meghámozni, mivel a külseje keserű.
- A lestyánszárral ízesített borecet remek salátafűszer.
- A szárított lestyán is alkalmas ételek fűszerezésére. Aromája ez esetben kevésbé meghatározó.
Lestyán tea
A lestyán tea segíthet az emésztési problémák, mint a puffadás és a gyomorégés enyhítésében.
Természetes vizelethajtóként segíthet a vese egészségének fenntartásában és a szervezetből a felesleges só és víz eltávolításában, és mivel a lestyán természetes gyulladáscsökkentő hatású, így segíthet az ízületi fájdalmak enyhítésében.
Kevésbé köztudott, hogy a lestyán kiválóan alkalmas a légúti panaszok kezelésére. A lestyánban található olyan vegyületek, mint például a rozmaring-sav, gyulladáscsökkentő hatásúak. Ezek a vegyületek segíthetnek enyhíteni a légúti rendszer gyulladását, ami gyakori oka a köhögésnek és egyéb légúti panaszoknak.
Elősegítheti a köpet könnyebb kiürülését a légutakból. Ez különösen hasznos lehet olyan állapotoknál, mint a bronchitisz vagy más köhögéssel járó légúti megbetegedések, ahol a köpet felhalmozódása okoz problémát.
Kutatások szerint a lestyánban található vegyületek antibakteriális és antivirális hatásokkal bírnak, amelyek segíthetnek a légúti fertőzések elleni küzdelemben.
A lestyán tea vagy fogyasztása, inhalálása nyugtathatja az irritált nyálkahártyát, segíthet enyhíteni a légúti rendszer gyulladását és a köhögést.
Elkészítése nagyon egyszerű:
Ha friss lestyán leveleket használunk, először alaposan mossuk meg, majd aprítsuk fel.
Tegyünk kb. két púpozott teáskanál aprított friss vagy egy csapott teáskanál szárított lestyánt egy teaszűrőbe vagy közvetlenül egy csészébe.
Forraljunk fel 3 dl vizet, majd öntsük rá a lestyánra. Hagyjuk állni a teát 5-10 percig, attól függően, hogy milyen erős ízt szeretnénk. Szűrjük, majd esetleg mézzel édesítsük.
A húgyutak átmosására lestyángyökér főzet
Mivel a hatóanyagok a lestyán gyökerében vannak a legkoncentráltabban jelen, ezért a gyökérfőzet remek természetes vízhajtó.
2 csapott kávéskanál felaprított, szárított lestyángyökeret öntsünk fel 2,5 dl hideg vízzel. Melegítsük fel (de ne forraljuk), majd szűrjük le. Fokozhatjuk a vizelet kiválasztását, ha naponta kétszer megiszunk 1 csésze lestyánfőzetet.
A forrázat fogyasztása megelőző hatással lehet a vesekő és a vesehomok képződésére. Gyomorégés és teltségérzet esetén az étkezések között naponta többször igyunk meg 1 csésze frissen elkészített lestyánfőzetet.