Az érett jackfruit íze lágy, édeskés, gyümölcsszerű – leginkább a banán, az őszibarack, a mandarin és a mangó keverékére emlékeztet. Kissé éretlen formájában a gyümölcs textúrája szálas ás rostos, hasonló bizonyos húsokéhoz. Nincs igazán saját íze, így ízsemlegessége garantálja, hogy kitűnő húshelyettesítő alapanyagként lehessen használni. Bármilyen módon ízesíthetjük.

Ami a felhasználási lehetőségeket illeti, a határ a csillagos ég. A jackfruitot ajánlják húsok helyett, párolva, grillezve,salátákhoz, édességekhez, levesekhez, vagy akár nyersen is. A „pulled pork”-szerű állaghoz előzetesen szálakra szedik és pácolják. Ázsiában chipset, üdítőt, mártást, fagylaltot és sültet készítenek belőle.

Dél-Indiában a jackfruitnak két fajtáját különböztetik meg. Az egyik a Koozha chakka, ami kicsi gyümölcsöket nevel, melyek rostosak, puhák, nyálkásak, de nagyon édesek. A másik  a Koozha pazham, aminek kereskedelmileg nagyobb a jelentősége, húsa ropogós, kiváló minőségű, Varika néven is ismert. Mi leginkább ezzel a változattal találkozhatunk. Egy ilyen gyümölcs legalább 4,5 kg, de a legnagyobbak akár ennek tízszeresére is nőhetnek. A fák, amelyeken teremnek óriásiak, 15 méter magasak. Nagyjából 150 gyümölcsöt teremnek egyszerre.

A jackfruit gyógynövényként is megállja a helyét

Több tanulmány foglalkozik beltartalmi értékeivel. Egyes összetevői révén a gyümölcs antioxidáns hatású, jó hatással van az idegi és izomfunkciókra, gátolja a székrekedést. Vannak rákbetegségek is,  melyekkel szemben kimutatták hatásosságát.
Indiai és szaúd-arábiai kutatók tanulmányukban mutattak rá arra, hogy a gyümölcs héjából kinyerhető pektin alapanyaga lehet olyan bio-nanokompozitnak, ami a csontritkulás javítására alkalmas.
Indonéziai fogorvosi szakfolyóiratban is foglalkoztak a jákafával. Köztudott, hogy a csontok erősségének megtartásához a szervezetnek nagy mennyiségű kalciumra van szüksége. A nők esetében a posztmenopauza életszakasz leggyakoribb problémája a csontritkulás, mivel a női ösztrogén hormonszint csökkenésével együtt jár a csontok szerkezetében tapasztalható gyengülés, ami igen gyakran csonttöréshez vezethet. A jackfruitban előforduló  izoflavonoidok, amik a fitoösztrogének  közé tartoznak, jótékony hatást fejtenek ki csontritkulás ellen, és elképzelhető, hogy ezek a vegyületek majd átvehetik a szervezetben az ösztrogén szerepét. Laboratóriumi körülmények között patkányokat a gyümölcs magjainak kivonatával dúsított magas kalciumtartalmú tejet adtak, ami növekedést indukált a csontokban megtalálható kollagén szálak sűrűségében. Így ez valószínűleg segíthet a posztmenopauzális csontritkulás kezelésében.

A jákafa gyümölcse a mellet, hogy alapvető fontosságú, esszenciális tápanyagokat tartalmaz, C- és B-vitaminban, ásványi anyagokban és aminosavakban is gazdag. Magjai magas fehérjetartalmúak. Fitokémiai anyagainak (a növényből származó természetes kémiai alkotóelemek) köszönhetően jótékony hatást fejt ki az egészségre. Antibakteriális, gombaellenes, vércukorszint- és  gyulladáscsökkentő hatása is ismert.