Az erdei mogyoró energiában, fehérjében, zsírokban, ásványi anyagokban, vitaminokban igen gazdag növény. Számottevő mennyiségű B1-, B2-, C-, H- és E-vitamin, és sok értékes ásványi anyag, például kalcium, vas, réz, kálium, magnézium található benne, ezen kívül olyan enzimek is vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermeléshez.

Hatásai:

- Az erdei mogyoró „agyat frissítő”, a koncentrálóképességet fokozó, egészséges rágcsálnivaló.
- A mogyoróban található triptofán növeli a szerotonin termelődését az agyban, így segít a depresszió legyőzésében.
- A szakemberek ajánlása szerint a hetente öt-hat alkalommal fogyasztott maroknyi mogyoróval a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen csökkenthetjük.
- A mogyoróban található zsírsavak a telített zsírsavakkal ellentétben nem emelik a koleszterin szintet és nem rongálják az erek falait. Úgynevezett „jó” koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a „rossz” koleszterinnel (LDL) szemben védenek a szívinfarktus és szélütés ellen.
- A mogyoró igen gazdag rostokban. A rostok védenek az elhízás ellen, mivel a jóllakottság érzését keltik azáltal, hogy a gyomor-bél-rendszerben megduzzadnak. Ezen felül serkentik a bélműködést és csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
- A mogyoró magas koncentrációban tartalmaz polifenolos antioxidánsokat. A p-kumarinsav csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát

A levelei is gyógyerőt rejtenek

A mogyoró levelét gyógynövényként is gyűjtik, használják. A levél cseranyagot, flavonoidokat, triterpéneket, szterineket, illóolajat tartalmaz. 
Összehúzó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, izzasztó, vizelethajtó és szagtalanító hatású. Epebetegségek, bélhurut, szájüregi gyulladások, sebek, aranyér, visszerek és lábszárfekély ellenes teakeverékek egyik alkotórésze, de ajánlják önállóan is. 

A mogyoró nemcsak egészséges rágcsálnivaló, de számtalan olyan jótékony hatása van, amivel szinte egyetlen csonthéjas társa sem vetekedhet. (Talán csak a dió kivétel ez alól!)

Vigyázzunk! Magas kalóriatartalma miatt, ha többet eszünk naponta belőle egy maréknál, számíthatunk rá, hogy több plusz felesleges kilót is felszedhetünk magunkra.