A boltban kapható különböző csírák - bár rendkívül egészségesek - sokszor már napok óta a csomagolásukban vannak, ami mind frissességük, mind pedig kinézetük csorbulását eredményezi.
Az utóbbi időszakban, az otthoni kiskert kialakítása olyan trenddé vált, hogy nem lehet mellette már szó nélkül elmenni. Jó hír: a lakhely nem fontos, ugyanis már számos olyan vállalkozás van, akik akár egy pár négyzetméteres balkont is konyhakertté varázsolnak, vagy épp zöldfalat alakítanak ki fűszernövényekből a konyha egyik sarkában.
A csírák termesztéséhez nem kell azonban óriás hely, elég egy csíráztató tál, víz és megfelelő mennyiségű fény. De hogy pontosabbak legyünk, alább a csíráztatás pontos lépései és az általunk és ajánlott termékek megjelölve.
A csírák termesztéséhez nem kell azonban óriás hely, elég egy csíráztató tál, víz és megfelelő mennyiségű fény. De hogy pontosabbak legyünk, alább a csíráztatás pontos lépései és az általunk és ajánlott termékek megjelölve.
A csíráztatás eszközei:
- jó minőségű csíráztatni való mag
- víz
- sötét, fénymentes környezet
- meleg hőmérséklet
- jó csíráztató tál
Hogyan állj neki?
- Helyezz 1-1,5 kanálnyi csíráztatni való magot a csíráztató edénybe, majd mosd át a magokat.
- Tégy annyi vizet az edénybe, mely ellepi a magokat, majd hagyd őket állni 4-8 órát, a legjobb, ha este veted el őket és hagyod állni egy éjszakát. Ezután öntsd le róla a vizet.
- Naponta cserélj rajtuk vizet 1-2 alkalommal és ügyelj arra, hogy a csíráztató edény alján ne maradjon felesleges pangó víz, mert az rothadást okozhat!
Mire figyelj?
Csak olyan magot csíráztass, ami megfelelő gazdálkodásból származik!
A friss csírákat maximum 1-2 napos korukban fogyaszd is el, ugyanis ilyenkor egy igazi vitamin- és ásványianyag bombát adhatsz szervezetednek.
Melyik csíra mire való?
Mustármag csíra:
Epe-és májtisztító hatás. Ezeken kívül: izzasztó hatása miatt főleg betegségek idején ajánlható a fogyasztása. Hajhullás megállítására is javasolható.
Retekmag csíra:
Vizelethajtó hatása révén tisztítja a húgyutakat, valamint a májat és az epét is.
Brokkoli csíra:
Immunvédő és vitalizáló hatás, magas C-vitamin tartalommal.
Repce és káposzta csíra:
Magas az omega-3 és omega-6 zsírsavtartalma, közvetlenül hat a szív munkájára, az érfalak rugalmasságát visszaadja, megakadályozza a szívkoszorú erek meszesedését, javítja a szem hajszálereinek vérellátását.
Zsázsa csíra:
Gyógyhatása miatt ősidők óta fontos növénynek tartják számon. Cukorbetegeknek különösen ajánlott. A zsázsacsíra rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus.
Vöröshere csíra:
az összes nyomelemet tartalmazza, amire szüksége van a szervezetünknek, ami azért fontos, mert gond nélkül be tud épülni a szervezetbe. Elsősorban ezért javasolt ízületi és reumás bántalmak csillapítására.
Vöröskáposzta csíra:
fekélygyógyító, gyulladáscsökkentő, U-vitamint tartalmaz, ami a nyálkahártyák egészségét biztosítja. Táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást. Keringésjavító. Kalciumtartalma megegyezik a tejével.
Lucerna csíra:
ásványi só tartalma lúgosítja a vért – Candida fertőzésben szenvedőknek segítség. Rostja lelöki a koleszterin-lerakódásokat az erek faláról, szaponintartalma feloldja azt. A mangán csökkenti a vércukorszintet.
Búza csíra:
a klorofill segíti a vér oxigénszállítását, tisztítja a májat, egyensúlyban tartja a vérnyomást, elősegíti a vércukor szinten tartását. Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, hurutoldó. Erősíti az idegrendszert, potencianövelő.
Görögszénamag csíra:
koleszterindiéta része, elősegíti az emésztést. Vértisztító, gyulladáscsökkentő, vérképzőhatású.