A gyomok széles körben elterjedtek és gyorsan terjednek, amelyek miatt a kertészek és mezőgazdászok számára állandó kihívást jelentenek. Ugyanakkor a gyomoknak is van biológiai szerepük az ökoszisztémákban, és néhányuk akár hasznos is lehet a kertekben.

A kerti dudva valóban erős életképesnek tűnik, de természetesen minden helyzetre van megoldás!Szódabikarbóna:

A szódabikarbóna használata környezetbarát módszer a járdákon és teraszokon megjelenő gyomok ellen. Csak szórjunk egy kevés szódabikarbónát a járdára, és a gyomok eltűnnek.

Só: 

Két rész vizet forraljunk fel egy rész sóval, majd öntsük az elegyet közvetlenül a gyomokra. A sót közvetlenül is szórhatjuk a járdán lévő gyomokra, majd egy kis vízsugarat permetezhetünk rá.

Alkohol: 

Az alkohol szárító hatású, és hatékony a gyomok eltávolításában. Fél deciliter vodkát, két csésze vizet és egy kis  mosogatószerrel keverjünk össze egy permetező palackban, majd alkalmazzuk a keveréket közvetlenül a gyomok levelein. A napos idő a leghatékonyabb.

 Illóolajok:

A gyomok kezelésére használjunk egy keveréket, ami magában foglal 1 csésze sót, 1 liter ecetet, egy kis mosogatószer, és néhány csepp citrusolajat.

Kukoricaliszt: 

A kukoricaliszt megnehezíti a gyomok magvak szaporodását, így jó megelőző intézkedés.

Újságpapír: 

takarjuk be újságpapírral pár napra az érintett területet. A gyomok egyszerűen megfulladnak. 

Gyep: 

Nem minden esetben jelent megoldást, de a gondozott, vastag, életerős gyep segít megakadályozni a gyomok terjedését. 

Forrásban lévő víz:

Ez egy egyszerű és biztonságos módszer. Egyszerűen öntsünk forró vizet a gyomokra, és nézzük, ahogy elhalványulnak és elpusztulnak.

Kézi gyomlálás:

Ezt szeretjük a legkevésbé és bár nem túl kellemes feladat, de hatékony. Nagyon fontos, hogy gyükerestől húzzuk ki agyomot, használjunk egy csavarhúzát, vagy egy nem éles kést, hogy kilazítsuk a gyökereket.