A szervezetünket is megviselik az állandó frontok és a hirtelen időjárásváltozás. Nem elegendő csak a réteges öltözködés, meg kell támogatnunk saját védekező rendszerünket, hogy ellenállók legyünk az időjárás és az egyéb szennyeződések ellen.

Csipkebogyó:

Ki ne ismerné a vadon termő, szúrós bokron termő piros kis bogyókat? Biztosan azt is mindenki tudja, hogy milyen magas C-vitamin tartalma van. Ezen kívül gazdag még B-,E-, K-, és P-vitaminban (rutin), ásványi anyagokban, karotinoidokban, pektinben, fenolokban is. 100 g csipkebogyó 200-300 mg C-vitamint tartalmaz. Este áztassunk 2,5 dl hideg vízben 100 g tört csipkebogyót. A reggelt leszűrt bogyót ismét öntsük fel 2 dl vízzel melegítsük forrásig, hogy a magból is az értékes vitaminok kioldódjanak. majd 10 perc pihentetés után keverhetjük az éjszaka nyert teával. Napi 3 csésze közel 1000 mg C-vitamin bevitelt jelent.

Homoktövis:

Korunk egyik legértékesebb gyógynövénye. A homoktövis „titka” a benne lévő, legalább 190 biológiailag aktív anyag szinergenciája, vagyis egymást erősítő hatása. Gyönyörű narancssárga termése számos vitamint tartalmaz (A-,B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K-, P-, PP- és E), ezenkívül karotinoidokat, ásványi anyagokat (vas, magnézium), mikroelemeket, flavonoidokat. E-vitamin hatóanyagtartalma 202.9 mg/100 g gyümölcs, ez magasabb mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin tartalma. Az olajában nagy mennyiségben mutatható ki alfa-linolénsav (Omega-3), linolsav (Omega-6), olajsav (Omega-9), palmitolajsav (Omega-7) cis-vaccénolaj-sav, b-sitosterin (erős koleszterincsökkentő anyag), fitoncidok és nyomelemek.

Természetes C-vitamin utánpótlást biztosít a szervezetnek (tízszerese a citrom C-vitamin tartalmának). Kiemelkedő antioxidáns tartalmának köszönhetően gátolja a daganatos sejtek képződését, védi és erősíti az immunrendszert, késlelteti az öregedési folyamatokat. Hozzájárul a szív- és érrendszer, valamint az emésztés megfelelő működéséhez. Magolaja minden család házipatikájában nagy szolgálatot tesz antibakteriális hatása révén, hiszen eredményes torok- és mandulagyulladás, orrnyálkahártya-gyulladás esetén. Csírátlanító tulajdonsága miatt kiváló gyulladáscsökkentő. Fájdalomcsillapító hatása hasonló az aszpirinéhez.
A homoktövist úgy önmagában is ehetjük, vagy nyers édességek alapja is lehet. Vitamindús reggeli koktél: homoktövis velőt mézzel vagy anélkül felengedünk 1,5-2 dl vízzel és már fogyaszthatjuk is.
 A leveleiből főzött teának általános roboráló hatása van.