Sokat tesz az egészségéért az, aki rendszeresen fogyaszt csípős paprikát, ugyanis ebben a zöldségben számos vitamin és ásványi anyag van, amely serkenti az immunrendszert, így több betegségtől is védve lesz a szervezetünk.

A közhiedelemmel ellentétben az erős paprika és az ezzel fűszerezett ételek nem ártanak a gyomornak, sőt, kimondottan jót teszünk vele az egészségünknek. Nagy mennyiségben fogyasztva ugyan ingerelheti az emésztőrendszert, de a közhiedelemmel ellentétben nem okoz fekélyt, sőt, a gyomrot olyan váladék kiválasztására készteti, amely védelmet nyújt egyes izgató anyagok (pl.savak és alkohol) ellen a nyálkahártyájának.
A magyar konyha jellegzetes fűszernövénye Dél-Amerikából származik, Európába Kolumbusz idején került, nálunk pedig csak az 1500-as évek közepén jelent meg vörös törökbors és pogány bors néven. Ezután még kétszáz évnek el kellett telnie a darált fűszerpaprika felbukkanásáig.

Táplálkozáskutatók szerint a csípős piros paprika képes megakadályozni a zsírsejtek növekedését is. A korábbi kutatások már engedtek arra következtetni, hogy az elhízást csökkenteni lehet, ha az éretlen zsírsejteket megakadályozzák abban, hogy érett sejtekké fejlődjenek. Azt is kimutatták, hogy a paprika hatóanyaga,a kapszaicin csökkenti a zsírszövetek mennyiségét és a vérzsír-szintet szervezetünkben.
Gyógyászati célra történő felhasználása nem új keletű, a népi orvoslás évszázadok óta ismeri. Alkoholos kivonatát elsősorban külsőleg használják. Kezeléskor a bőrön meleg érzet keletkezik, kipirulunk, a bőrszövet sok vért kap, és így a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások,gyulladások belülről csökkenthetők. Bedörzsöléssel enyhíthető a migrénes fejfájás és a fogfájás is, sőt akár a hajhullást is megelőzhetjük vele.

Az erős paprika legnagyobb erénye, a kapszaicin révén, fájdalomcsillapító hatásában rejlik. A fájdalomingereket az agyba az úgynevezett "P-vegyület" továbbítja. A kapszaicin ennek a vegyületnek a működését zavarja meg, mely hatás kiemelkedő egyes krónikus fájdalmak esetén.

Fertőtlenítő hatású, enyhíti a torokgyulladást és, mivel felhígítja az orr-melléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak. Köptető hatású anyagokat is tartalmaz: a gyomorba érkezve annak nyálkahártyáját izgatja, ahonnan idegi úton jelzés érkezik a tüdőben lévő mirigyekhez, melyek ennek hatására fokozott nedvelválasztásba kezdenek, így a hörgőkben pangó váladék felhígul, és könnyebben felszakad.
Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetjük vele az influenzát, vagy ha mégis megbetegszünk kiaknázhatjuk izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságait. Megfázásos izomfájdalmakra külsőleg, bedörzsöléssel érhetünk el javulást.
Elűzi az álmosságot és felfrissít. Mivel javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet fogyasztása. A helyi vérkeringést is fokozza, ezért alkoholos kivonata hajhullást megelőző szerként is bevált. Ugyanezen oknál fogva kipróbálhatjuk a hideg lábak felmelegítésére is, melyhez nem kell más, csupán egy zokni, ebbe tegyük bele az őrölt paprikát, és persze húzzuk fel!

A mai gyógyászat kapszaicin tartalmú krémeket, kenőcsöket alkalmaz egyéb eredetű fájdalmak enyhítésére is.Mivel a viszketésérzetet ugyanazok a receptorok észlelik,mint a fájdalmat,a kapszaicin övsömör és herpeszvírus esetén is kifejti jótékony hatását.

Csípőspaprika olaj:

Ez az olajos készítmény kitágítja a hajszálereket, ezáltal javítja a végtagok, különböző testrészek vérkeringését, de serkenti az emésztést is, és felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat. A gyógyhatású szer elkészítéséhez a következőkre lesz szükségünk:

  • 10 db csípős paprikára
  • 2 bögre extraszűz olívaolajra
  • 1 db. legkevesebb 1 literes befőttes üvegre

Elkészítés: Nagyon egyszerű. A legelső dolgunk az kell legyen, hogy alaposan megmossuk a paprikákat, vágjuk le a szár menti végüknél, majd egy turmixgépbe dolgozzuk össze. Ebből legalább egy bögre, csípős pépet kapunk eredményül. Ezután csak bele kell tenni ezt egy tiszta befőttes üvegbe, ezután töltsük rá a két bögrényi extraszűz olívaolajat. A keveréket sötét helyen kell tárolni, egy héten át. Ha letelt a hét nap, szűrjük le egy géz segítségével.
A paprikás, száraz részt ne dobjuk ki, hiszen finom, csípős ételízesítőként újrahasznosíthatjuk.
Ugyanez az olaj elkészíthető szárított erős paprikából is. Ebben az esetben csak mozsárban vagy darálóban kell összetörni, a továbbiakban ugyanúgy járjunk el, mint a friss paprika esetében.

Felhasználás: Az első napokban masszírozzuk be az olajjal a fájós, reumást testrészeinket, egy nap többször is. Ha a lábfejünket kenjük be vele, utána mindig húzzunk zoknit. A többi testrész, végtag esetében is fontos, hogy a bedörzsölés után keletkező melegséget megőrizzük, így takarjuk be magunkat törülközőbe, vagy öltözzünk meleg, puha ruhákba, rétegesen. A meleg érzet mellett enyhe bizsergést, égető érzést is érezhetünk, de ettől nem kell megijedni. Egy hét használat után csökkentsük a bekenések számát. Majd 1–2 hónap múlva meg lehet ismételni a procedúrát, ha felerősödnek a fájások. És ne feledjük: a készítményt mindig a hűtőben kell tárolni!