Az egyik legfontosabb tudnivaló:  az ételallergia azonnali, heves reakciót jelent, addig az ételintolerancia az étel elfogyasztása után akár jóval később is jelentkezhet.
Az ételallergia és az ételintolerancia diagnózisának nagy nehézsége, hogy nemcsak az étel fő alkotórészére lehet valaki allergiás, hanem az elkészítés során felhasznált anyagokra is (fűszer, tartósítószer, állagmegőrzők). Mivel a nagyüzemileg előállított félkész- és késztermékek sokféle adalékanyagot tartalmaznak, ráadásul a legkülönbözőbb megjelenésű és ízű termékekben is előfordulnak azonos adalékok.

Felnőttek körülbelül 2 százaléka, a gyermekek körülbelül 6 százaléka valódi ételallergiás. Sok embernek van viszont intoleranciája (elviselési képtelenség bizonyos ételek iránt, amely kellemetlen tünetek kialakulását jelenti az adott étel fogyasztása után). Gyermekkorban az ételallergia 1-2 éves kor körül jelentkezhet először. Az esetek többségében a gyermekkori ételallergia felnőtt korra visszahúzódik.
A kicsinél véres széklet, test-szerte száraz, ekcémás bőr jelentkezhet. Allergiás reakció lehet a hányás, hasmenés, has-puffadás, csalánkiütés és orrfolyás is. A csecsemőkori krónikus középfül-gyulladások okozója is lehet táplálékallergia.

Önnek fokozott kockázata van az ételallergia kialakulásával szemben, ha az allergiás megbetegedések (szénanátha, asztma vagy ekcéma) gyakoriak a családban. Az a gyerek, akinél az egyik szülő allergiás, 50 százalékos valószínűséggel fog allergiában szenvedni. Ha mind a két szülő allergiás, akkor 70 százalék az allergia kialakulásának valószínűsége.
Ételallergia leggyakrabban gyerekkorban, különösen csecsemőknél és kisdedeknél (tipegők) jelentkezik. A gyerekek általában kinövik a tej, szója, búza illetve tojás allergiájukat. Ha az allergia már gyermekkorban is makacs illetve súlyos volt, továbbá ha dióval, mogyoróval, hallal vagy rákkal szemben van meg, valószínűleg egész életen át megmarad.

Az ételallergia a felnőttek kb. 1%-át, a gyermekek 7%-át érinti.

El kell különíteni a csökkent hisztamin lebontási képességtől (hisztamin intolerancia), az étel intoleranciától ill. autoimmun lisztérzékenységtől (gliadin - lisztérzékenség-cöliákia).
Önnek valódi ételallergiája, ételintoleranciája, ételmérgezése vagy valamilyen gyomor-bélrendszeri betegsége van?

A tünetek leírása. Készüljön fel arra, hogy orvosa részletekbe menően érdeklődni fog tüneteiről, a kiváltó ételekről illetve a családban előforduló allergiás betegségekről.

Ételnapló. Orvosa megkérheti Önt, hogy vezessen ételnaplót az étkezési szokásairól, tüneteiről és gyógyszereiről, hogy az időbeli egybeesések közelebb vigyenek a diagnózishoz.

A szakorvos részletesen átbeszéli a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását. Az ételallergia vizsgálatot mindig szakszerűen kell végezni! Az ételallergia kezelése a panaszt okozó étel elhagyásából áll.

•  ételallergia - mely ételek?
• étel intolerancia
•  autoimmun betegség
• hisztamin intolerancia
•  más betegségek

A folytatást itt olvashatod
https://zoldujsag.hu/minden-amit-tudni-kell-az-etelallergiarol-es-az-etel-intoleranciarol-2-resz-122857
https://zoldujsag.hu/minden-amit-tudni-kell-az-etelallergiarol-es-az-etel-intoleranciarol-3-resz-122858
https://zoldujsag.hu/minden-amit-tudni-kell-az-etelallergiarol-es-az-etel-intoleranciarol-4-resz-122859