Amilyen kellemetlen, olyan hasznos a hideg-meleg váltófürdő! Mindig hideg vízzel kell befejezni, és lehetőleg a comb tájékán! Hatására testileg-lelkileg egyaránt felfrissülünk, ébresztőbb még a reggeli koffein-adagnál is! Vérkeringésünk megélénkül, valamint segíti a méreganyagok távozását szervezetünkből, így bőrünkből is!

2. Tej: élet, erő, egészség

Bár mostanában szinte feketelistán van és az is messzire kerüli, akinek semmiféle allergiája nincs, tény, hogy a tej teljes tápértékű ital. Nincs még egy olyan ital, ami annyi kalciumot tartalmazna, mint a tej, ráadásul belőle szívódik fel a legtöbb! Bővelkedik még ezen kívül, többek között zsíroldékony A- és D-vitaminban.

A kérdésre, hogy most mi legyen; zsírszegény vagy zsíros, nem egyszerű a válasz. Nos, a zsírszegényt felduzzasztják mesterségesen kalciummal és B-vitaminokkal, ám A- és D-vitamin kevesebb található meg bennük. Döntse el mindenki saját felelősségére, hogy melyiket szeretné!

3. A hazai jobb, finomabb!

,,Mennyivel finomabbak a friss hazai zöldségek, gyümölcsök!” – sóhajt fel sok idős ismerősünk. Jó, ha tudjuk, nagy az igazságtartalma ennek a mondatnak. A télen megvásárolható nyári gyümölcsök ugyanis nagy valószínűséggel olyan távolságról érkeznek a magyarországi boltokba, hogy még zölden kerülnek a ládákba, ráadásul lefagyasztva.

Gondoljunk csak bele: nincs ideje magába szívni a Nap erejét, hogy kibontakozzanak benne az ízhatások, a hasznos összetevők. Minimális vitamin- és ásványi anyag tartalmuk van ugyan, de csak frissen leszedve, amin a jeges állapot csak tovább ront.

4. Ki korán kel, aranyat lel!

Főleg hétvégén óriási a kísértés az ágymelegség kiélvezésére, de a ,,túlalvás” egyrészt egészségtelen, másrészt rengeteg hasznos időtől foszt meg minket, és itt ne kifejezetten a munkára gondoljunk – bár a házimunka befejeztével biztosan jobban esik majd a szórakozás is -,  hanem olyan pihentető időtöltésekre, melyekre mindig csak vágyódtunk.

Nehéz szívvel legyintünk rájuk; ,,majd, ha több időnk lesz!” belemélyedni egy régen vágyott könyvbe, kirándulni, úszni, sportolni, összejönni a barátainkkal, távolabbi rokonokat meglátogatni stb.

5. ,,Inkább sétálok egyet!”

Nagyszülei valószínűleg még emlékeznek azokra az időkre, mikor a televízió műsort csak hétvégenként, majd csak napközben igen rövid ideig sugárzott. Arról is sokat tudnának mesélni, milyen volt autó, netán ennyire sűrű tömegközlekedési hálózat nélkül eljutni bárhová.

Jobban belegondolva egy-egy megállót sétálni a célállomásra néha nem tartana tovább, mint megvárni a következő buszt, villamost. Fél óra mozgás mindenkinek kell, és ez miért ne lehetne éppen a séta!

Kössük össze a kellemest a hasznossal, és amikor megtehetjük – mert nem nyomasztanak a szatyrok terhei, és az időhiány – például hétvégén, járjunk lábbusszal, egyúttal fedezzük fel újból lakóhelyünk szépségeit! Még a legnagyobb fővárosi betondzsungel közepén is van egy-egy park, vagy kisebb zöldövezet.

6. Titokzatos ágyneműhuzat

Télen-nyáron, hidegben-melegben teljesen mindegy: legalább hetente cseréljünk ágynemű! Ha nem is vagyunk kifejezetten izzadósak, valamennyi testzsír, és a bőrünk lévő szennyeződésekből is kerülnek az ágyneműhuzatra. Függetlenül attól, mennyit mosakszunk, a friss huzat szintén higiéniai követelmény. A piszkos vonzza a kórokozókat, a poratkákat, valamint az alvás közbeni légzést is megnehezíti.

7. Egy csepp méz

Finom tejben, vajjal összekeverve vagy csak úgy simán kenyérre kenve, teában, és süteményben! Aki nem szereti, az is próbáljon legyűrni belőle legalább egy kanálkával naponta, mert amellett, hogy megédesíti életünket, nagy mennyiségű ásványi anyagot, és nyomelemet tartalmaz, továbbá hatékony gombaölő, serkenti az endorfintermelést vagyis kedély-javító és még sebkezelésre is alkalmas

8. Pihentető alvás

Ahhoz, hogy jól aludjunk, napközben megfelelő mértékben el kell fáradnunk szellemileg és fizikailag egyaránt. Ha ez nem sikerülne, (amit kétlek rohanó világunkban) akkor elő a gyógyteákkal! Vészes hánykolódás és kényszeres lepedőakrobatika helyett igyunk nyugtató hatású citromfű-, kamilla- vagy levendula teakeveréket (ezek a gyógynövények magukban is hatékonyak), letargia ellen pedig keverhetünk még bele egy kis orbáncfüvet is!