Mi az a spirulina?

A spirulina – latinul Spirulina sp. – egy cianobaktérium, amely természetes módon édesvízi tavakban fejlődik. Gyakran nevezik „kék algának” a kékeszöld színű pigmentje, a fikocianin miatt.
A spirulina tápanyag-összetétele változhat a termesztési körülmények, az előállítási eljárás, a betakarítás időpontja, földrajzi eredete, valamint a szárítási, őrlési és csomagolási módszerek szerint.

Általános összetétele a következő:
• 58% fehérje
• 7% vitamin és ásványi anyag
• 20% szénhidrát
• 8% zsír
• 3–6% víz
A spirulina nagyon kevés telített zsírsavat tartalmaz, viszont omega-6 zsírsavakban gazdag, kiegyensúlyozott és teljes értékű összetevő.

A spirulina előnyei az életerő szempontjából

A spirulina egyik fő előnye, hogy támogatja a vitalitást. Természetes tápanyagai segítik az energiaszint fenntartását. Kiemelten sok vasat tartalmaz, valamint elegendő B-vitamin-komplexet az anyagcsere támogatásához, továbbá antioxidánsokat a sejtek védelmére.
Magas fehérjetartalmának köszönhetően hozzájárul az erőnlét és a jó közérzet fenntartásához. Tartalmazza mind a 8 esszenciális aminosavat, amelyek szükségesek az izomszövetek helyreállításához és regenerációjához. A fehérjék segítik az izomtömeg növekedését és a normál csontozat fenntartását. Segíthet sportolóknak is, mivel elősegíti a teljesítmény és az állóképesség növekedését. A spirulinában található poliszacharidok fokozatosan felszabaduló energiát biztosítanak, támogatva a fizikai megterhelést anélkül, hogy hipoglikémiát okoznának.

• Segíti a normál anyagcsere működését.
• Növeli az izmok oxigénellátását.
Csökkenti az izomlázat és fájdalmat.
• Vitaminjai és ásványi anyagai támogatják az immunrendszer működését. 
Gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. 

A spirulina egészségre gyakorolt jótékony hatásai

Kutatások szerint segíthet a koleszterinszint csökkentésében. Olyan alapvető tápanyagokat biztosít a szervezet számára, amelyek csökkenthetik a nassolási ingert étkezések között, támogathatja a testsúlykontrollt.
Vércukorszint szabályozása: a benne található poliszacharidok és esszenciális zsírsavak révén a spirulina jótékony hatással van a vércukorszintre, segít fenntartani az optimális glükózszintet a vérben.

Hogyan illeszd be a spirulinát az étrendedbe?

Általában 2–3 hetes kúra szükséges az első pozitív eredményekhez.
A spirulina különböző formában fogyasztható. 
A kényelmesebb fogyasztás érdekében választhatja a Superdiet Spirulina bio, növényi kapszulás, vegán étrend-kiegészítőt, melyet az ökológiai mezőgazdaság elvei szerint, édesvízi tavakban termesztenek.     


Felnőtteknek napi legfeljebb 3 gramm spirulina ajánlott 2–3 hónapon keresztül. Gyermekeknek és serdülőknek az adag napi 1,5 grammra csökkentendő. Az egészség érdekében mindig tartsa be az ajánlott adagolást.

A spirulina nem ajánlott fenilketonúria, spirulina-allergia, valamint izom- vagy májproblémák esetén. Terhesség vagy szoptatás idején kérje ki orvosa véleményét.

A cikkben megosztott tanácsok nem helyettesítik az orvosi konzultációt.