A nyírfanedv egy évben egyszer gyűjthető, és mindössze 3 hét áll rendelkezésre a csapolásra és a palackozására. A nyNyírfanedv, a nyírfa gyökeréből, az ágak felé áramló, tápanyagokban gazdag esszencia, a nyírfa vére. A nyírfanedv emberi beavatkozás nélkül, a természet által jön létre, kiemelkedően értékes biológiai szempontból. A nyírfanedv színtelen folyadék. Íze hasonlít a friss víz ízéhez, egy kis édeskés mellékízzel, valamint a fa aromájával.

A gyógyító nyírfanedv tulajdonságaiból, sajátosságaiból eredően természete, fertőzés gátló hatású. Baktériumölő hatásának köszönhetően sérülések, sebek, bőrirritációk gyógyítására külsőleg-belsőleg egyaránt alkalmazható. A sejteket jelentősen erősítő és kiegyensúlyozó képességgel bír, amely a kiemelkedő mennyiségű szerves elemekre vezethető vissza. Felveszi a harcot a szervezetben található méreganyagokkal szemben. Az erős savakat semlegesíti, mérgező hatásukat közömbösíti, megteremti a sav-bázis egyensúlyt, támogatja a tápanyagok beépítését, serkenti az enzimek működését. Kiemelkedően magas a nátrium, a kálium, a kalcium és a magnézium tartalma. 

A nyírfanedv rengeteg, olyan fontos összetevőt tartalmaz, ami a szervezetünknek szükséges: betulint, komplex szerves savakat (főként: nikotinsav, almasav, glutamin sav), ásványi anyagokat (makro elemek, mikroelemek, nyomelemek, főként: kálium, kalcium, nátrium, magnézium, mangán, foszfor, cink, réz), fruktózt, glükózt, aminosavakat, vitaminokat, proteineket, növényi fito vegyületeket, és fitoncidokat.
Májvédő hatása miatt kiváló méregtelenítésre, az emésztés elősegítésére, súlykontrollhoz, és egyedülálló izotóniás ital sportolóknak. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír. Golyva, tüdőbaj, vesebántalmak tüneteinek enyhítésére is fogyasztják. Vértisztító hatású. Erősíti az immunrendszert. Tisztítja a nyirokrendszert, ízületi kopások, és reumás fájdalmak enyhítésére is ajánlott fogyasztása.
A nyírfának más részeiből, a népgyógyászatban jól ismert nyírlevelekből és rügyekből tea készíthető. Ennek erős vizelethajtó hatása van, vértisztító és gyulladáscsökkentő, szakirodalmak leírják a görcsoldó és fertőtlenítő hatását is. Alkalmazzák enyhébb fertőzéses húgyúti megbetegedésekben, vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére.