Hozzávalók:

1,5 kg zöld paradicsom,
45 dkg cukor
2 citrom leve és reszelt héja

Elkészítés:

  • A paradicsomokat megmossuk, majd félbe vágjuk és a fehér kocsányt eltávolítjuk, majd apró darabokra vágjuk.
  • A felaprított paradicsomot tegyük egy nagy lábasba és kis lángon lefedve addig főzzük, amíg levet nem enged. (ez kb. 40 perc) Néha kavargassuk meg, le ne ragadjon az alja. Ezután adjuk hozzá a cukrot és a citromok levét és reszelt héját, majd fedő nélkül kis lángon, nagyon gyakran kevergetve főzzük, addig szét nem mállik és zselészerűvé válik (ez kb. 2 óra).  
  • Ezután steril üvegekbe töltjük és fejjel lefelé szárazdunsztba tesszük. Akinek jobban tetszik, az át is passzírozhatja szűrőn, hogy sima legyen, de a kis darabkák csak különlegesebbé teszik a lekvárunkat.
  • Palacsintába, piskótába, vagy csak pirítósra kenve fogyasszuk!