A repedések kétfélék lehetnek az alakjuk függvényében: koncentrikus körökben vagy sugarasan jelentkezhetnek. A koncentrikus repedések körkörösen alakulnak ki azon a területen, ahol a paradicsom a szárhoz kapcsolódik. A sugárirányú repedések nagyobbak, a szárból a paradicsom oldalai felé terjednek, ami még zavaróbb lehet.

Ennek több oka is lehet. Ám mindegyik alapja, hogy a paradicsom héja nagyon vékony.

A sok csapadék vagy túlöntözés miatt a növény hirtelen, nagy mennyiségű vizet szív fel, a gyümölcshús megduzzad, és a héj nem tud megfelelően tágulni.

Ugyanakkor a vízhiány is vezethet repedésekhez. Ha a növény hosszabb időn kevés vizet kap, majd hirtelen sok vizet kap, a héja megrepedhet.

Nagy hőingadozások, például napközbeni meleg és éjszakai hűvös, szintén hozzájárulhatnak a paradicsom héjának repedéséhez.

Hiányos vagy kiegyensúlyozatlan tápanyagellátás, például kalciumhiány, szintén hajlamosíthatja a paradicsomok héját a repedésre.

A növényeket érő sérülések, például szélsőséges időjárási események (pl. jégeső) vagy kártevők okozta sérülések is növelhetik a repedés kockázatát.

Mit tehetünk?

• Ha a héj akkor reped meg, amikor a paradicsom még zöld, a gyümölcs valószínűleg elrohad, mielőtt beérne. Ha már az érés jeleit mutatja leszedhetjük és nagy részét megmenthetjük. Elég kivágni a sérült részt, és a többi nyugodtan felhasználható. Fontos, hogy azonnal szedjük le, mert  ha sokáig hagytuk a repedt paradicsomot a növényen, akkor megsavanyodhat és sajnos a komposzton végzi.

• A  rendszeres vízellátásban nő a legjobban. Ha nem esik, háromnaponta öntözzük meg.

• A növények tövénél történő csepegtető öntözés és a levelek szárazon tartása segít megelőzni számos gyakori levélbetegséget.

Tegyünk mulcsot a paradicsom köré. a 4-5 centiméter vastag réteg segít megőrizni a talaj nedvességét. A talajtakaró lelassítja a párolgást, és segít megelőzni a talajnedvesség nagy kilengését és a repedések kialakulását. Használjunk szerves talajtakarót, például jól lebomlott komposztot, szalmát vagy levágott füvet.

Egyes paradicsomfajták jobban tolerálják az ingadozó mennyiségű nedvességet, mint mások. Legközelebb a paradicsom ültetésénél legyen ez is fontos szempont.