Elsősorban fűszernövényként alkalmazzuk, pedig igen sokféle gyógyító hatása ismert. Ha nem kimondottan gyógyászati céllal alkalmazzuk, hanem egyszerűen csak húsételek mellé fogyasztjuk, akkor is kifejti jótékony hatását: fokozza a gyomornedvek termelődését, ezáltal segíti az emésztést.

• Baktériumölő hatása is ismert: levele kisebb sebekre, horzsolásokra borítva megakadályozza azok elfertőződését, elősegíti a gyógyulást. 

• A reszelt gyökér mézes keverékét köhögéscsillapítóként alkalmazzák, hiszen a benne lévő illóolaj segít felszakítani az állandó köhögési ingert okozó váladékot. A méz elveszi a torma csípős ízét, így kisgyerekeknek is adhatjuk.

• A népi gyógyászatban az ájult emberrel tormát szagoltatnak, hogy magához térjen.

• A szeszben áztatott reszelt tormagyökér hatásos reuma elleni bedörzsölőszer. A fájó testrészre alaposan bemasszírozva enyhíti a fájdalmat.

• Tejben áztatva fejfájás ellen is hatásos, valószínűleg azért, mert helyi vérbőséget okoz. Ugyanezen tulajdonsága miatt alkalmas a fagyott kéz és láb gyógyítására is, szintén borogatás formájában.

Ne használjuk a tormareszeléket önmagában, mert túl erős.  A reszelt gyökér több hatóanyagot tartalmaz, nagyobb töménységben hólyagot húzhat a bőrre, óvatosan bánjunk vele. Külső használatra a szeszes kivonat vagy a tejjel elkevert tormareszelék a legmegfelelőbb, belsőleg használva pedig mézzel vegyítsük.