A tojás főzése során a meszes héjból értékes ásványi anyagok oldódnak ki, ráadásul, ha ezt haszbálod, a csapvízben található klórtól is megkímálheted a növényeidet, mert az főzés közben epárolog. Minden esetben csak natúr, tehét só és ecet nélküli, kihűlt főzőlevet használj!

Miért jó?

A tojás héjában rengeteg kalcium van és a főzés során ennek a kalciumnak egy része kioldódik a főzővízbe, a zöld barátaink pedig ezt nagyon is szeretik. Az ásványi anyag a föld pH-jának egyensúlyát is fenntartja, a növény több tápanyagot képes felszívni és gyorsabban tud majd növekedni.

Ha kész vagy a tojás főzéssel, akkor vedd ki a tojásokat és hagyd a vizet kihűlni. Ha már szobahőmérsékletűre hűlt, akkor locsolj belőle a növények földjére annyit, amennyit általában sima vízből szoktál.

A tojáshéj is jó szolgálatot tesz

Ha reflexszerűen kiöntötted a főzővizet, pedig nem állt szándékodba, vagy nem szoktál annyit tojást főzni, akkor se aggódj. Használd magát a tojáshéjat. Tördeld fel kisebb darabokra, majd szórd a növény földjére és egy kicsit forgasd is bele.

Élősködők ellen

Ha van veteményesed és szeretnéd távol tartani az élősködőket a növényektől, akkor szórd körbe a száruk körül a talajt zúzott tojáshéjjal.