A mikroműanyagok mindenhol jelen vannak már, és egyre aggasztóbbak azoknak a kutatásoknak az eredményei, melyek azt vizsgálják, hogyan hatnak ezek az apró részecskék az egészségünkre. Sajnos nem kivétel a mikroműanyag szennyezettség alól a csapvíz sem.
A nano és mikroműanyagok általában polisztirolból, polietilénből és polipropilénből származó apró darabkák, amelyek átmérője 0,001 és 5 milliméter között mozog. Az egészségre gyakorolt hatásukat még vizsgálják, de egyre több bizonyíték van arra, hogy nagyon károsak az emberre.

Eddy Zeng, a kínai Jinan Egyetem munkatársa és kollégái mintákat vettek a csapvízből, melyeknek megmérték a mikroműanyag szintjét, és literenként átlagosan 1 milligrammnyi mikroműanyag koncentrációt találtak. Ezután a mintákat 5 percig forralták, majd hagyják kihűlni. Ezután újra megmérték a mikroműanyag-szintet, és megállapították, hogy az több mint 80 százalékkal csökkent.

„Becsléseink szerint, ha fogyasztás előtt felforraljuk a csapvizet, azzal ötször kevesebb mikroműanyagot juttatunk be a szervezetünkbe” - mondja Zeng. - „Ez az egyszerű, de hatékony forraltvizes stratégia képes nagy részben eltávolítani a mikroműanyagokat a háztartási csapvízből, és potenciálisan képes ártalmatlanítani azokat".

Hogyan történik a mikroműanyagok „ártalmatlanítása”?

Az mikroműanyagok úgy „távoznak” a felforralt vízből, hogy beleragadnak a vízben lévő kalciumba és kicsapódnak a vízforraló alján. Minél keményebb a víz, tehát minél magasabb a kalcium tartalma, annál alaposabb „munkát végez”. Ha a víz nem éri el a forráspontot, 25%-al kevesebb műanyag részecskét tud megkötni, viszont egy percnél tovább nem érdemes forralni, mert nem nő jelentősen a mikroműanyag megkötő képessége a vízből kicsapódó kalciumnak.
„A forrásban lévő víznek van néhány egyéb előnye is, például elpusztítja a baktériumokat és a parazitákat, és eltávolítja a nehézfémeket is” – mondják a kutatók.

Vannak, akik szerint nem ez a megoldás

„Szép és látványos, ahogyan bemutatták, hogyan rakódtak le a dolgok a forralás során" - mondja Caroline Gauchotte-Lindsay a Glasgow-i Egyetemről (Egyesült Királyság). Hozzáteszi azonban, hogy a világnak már jóval azelőtt meg kellene oldania az ivóvízben lévő mikroműanyagok problémáját, hogy azok eljutnának az otthonokba. - "Módosítani kellene az ivóvíztisztító telepek berendezéseit úgy, hogy azok képesek legyenek eltávolítani a mikroműanyagokat is."