Egy ilyen, még kevésbé ismert csoda a földi mandula, mely nem csak gluténmentes, hanem rengeteg jótékony hatással is rendelkezik. De nézzük meg közelebbről, mi is ez a különleges növény, és hogyan használhatjuk fel a konyhában!

Mi az a földi mandula?

Bár a neve mandulát sejtet, a földi mandula nem diófélék közé tartozik, Nem is fán terem. A sás rokona. A növény föld alatt növő gumóinak egy speciális technológiával lehántolják a héját, amely sokkal finomabb ízű, mint a héjas változata. A koptatás azért is fontos, mert így megszabadítják a héja hordozta fitát és fitinsav tartalmától, amelyek káros hatással vannak az emésztőrendszerre.
 Rengeteg elnevezése van: tigrisdió, manupalka, zulu, horchata. 
Spanyolországban és Észak-Afrikában őshonos. A kis édes gumókat könnyű megkedvelni különlegesen finom íze miatt és nemcsak az ínyenceknek, hanem azoknak is ideális választás, akik keresik az egészséges és gluténmentes alternatívákat.

Gluténmentes – de tényleg!

A földi mandula egyik legnagyobb előnye, hogy gluténmentes. Ebben az esetben nem csak egy divatos jelzőről van szó, hanem egy tényleges előnyről azok számára, akik cöliákiával élnek vagy egyszerűen kerülik a glutént. Ezáltal remek alapanyag lehet gluténmentes süteményekhez, kenyerekhez vagy akár reggelikhez.
Mivel a földimandula igencsak zsírszegény, a gyomor- és epebetegek egyik hasznos tápanyagforrása lehet, rosttartalma a cukorbetegek szervezetét is támogathatja. Gazdag B-vitaminokban, biotinban. Tartalmaz még E-vitamint, sok ásványi anyagot, melyek közül ki kell emelnünk magas vas- magnézium- foszfor és kalciumtartalmát. Fehérjetartalma magas és aminosav-összetétele is kiegyensúlyozott, hasznos kiegészítő fehérjeforrás.
Különleges étvágycsökkentő hatását sok fogyni vágyó értékeli, mivel telt érzést okozva segít az erőszakmentes, de egészséges lefogyásban. Regeneráló, energiát adó, teljesítményt növelő, idegerősítő. Kitűnően alkalmas például vizsgák közben egy kis agyműködés serkentésre, vagy sportolóknak edzés előtt és után. 

Felhasználási tippek

Földi mandula liszt: Az őrölt földi mandula remekül helyettesítheti a hagyományos liszteket. Próbáld ki péksüteményekben, palacsintában vagy muffinokban!

Tej: A földi mandulából készült növényi tej (horchata) édes íze miatt kiváló választás kávéhoz, müzlihez vagy smoothie-khoz.

Snack: Az egész földi mandula tökéletes nassolnivaló. Pirítsd meg egy kevés sóval, és máris kész az egészséges rágcsálnivaló!

Tésztákhoz: Aprítsd fel és szórja salátákra, vagy keverd tésztákhoz, sütemény töltelékekhez.

A földi mandula sokoldalú és egészséges alternatíva a mindennapi ételekhez. Nemcsak azok számára jelent megoldást, akik gluténmentes étrendet követnek, hanem mindenkinek, aki szeretné feldobni és egészségesebbé tenni a konyhai repertoárját.