A benne található pektin serkenti a vérkeringést és segíti a szervezet méregtelenítését. Az antocián baktériumölő hatású. Különlegesen magas P-vitamin-tartalma gátolja az öregedési folyamatokat, és elősegíti a C-vitamin hatásának kifejtését. Kiváló A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitaminforrás. Gazdag ásványi anyagokban.
A birsalmában található antibakteriális anyagok segíthetnek megelőzni olyan baktériumok elszaporodását, mint az E. coli vagy az S. aureus. Ezenkívül a napi C-vitamin-szükséglet 15%-át biztosítja egyetlen birsalma, ami a jól működő immunrendszer alapvitaminja. Rosttartalmának köszönhetően támogatja az emésztést, és jót tesz a gyomor mikrobiomjának is. Csökken a veszélyes baktériumok elszaporodásának esélye, ellenállóbb lesz a szervezet.

A népgyógyászatban már évszázadok óta használják különböző emésztési problémák kezelésére. A birsalmakivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők hatékonynak bizonyulnak gyomorproblémák esetén, a gyulladásos bélbetegség tüneteinek enyhítésére és a fekélyek ellen is bevethetők. 

Egyes kutatások eredményei alapján a birsalma kvercetin- és kaempferol-tartalmának köszönhetően csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.

Több kutatásban vizsgálták a növény szirupos kivonatának hatását a refluxra, egy 7 hetes tanulmány során 80 gyomorsavproblémával küzdő gyereket vizsgáltak meg, akik napi szinten fogyasztották a gyümölcs kivonatát. Az eredmények szerint valóban csökkentek a kellemetlen tünetek. Egy rövidebb, 4 hetes kutatásban 96 gyereket vizsgáltak, akiknél hasonló eredményre jutottak, bár ott a gyógyszeres kezelés mellett birsalma tartalmú étrend-kiegészítőt is szedtek.