Tél közeledtével sok madárfajunk melegebb égtájakra repül, ám a tőlünk északabbra fekvő hidegebb területekről pedig hozzánk költöznek át az ott élő madarak.

Akármelyik kertben felbukkanhat a harkály, fenyvescinege, süvöltő, meggyvágó, fenyőpinty, csuszka, szajkó, őszapó. Ha szeretnénk róluk gondoskodni, a legjobb, ha különböző magokat kínálni.

Érdemes megfigyelni: a madáretetőkben kora reggel a legnagyobb a forgalom, hiszen a hosszú fagyos éjszaka után a madaraknak szükségük van az energia pótlásra. Alig várják, hogy felkeljen a nap, már indulnak is élelem után. A nap végén újra szükségük van táplálékra, hogy a hideg éjszakát átvészeljék.

Készítsünk házilag madáreledelt! A finom madárkalács összegyúrása nem bonyolult, és a gyerekek is szívesen részt vesznek benne.

Madárkalács készítése:

250 gramm zsiradékot megolvasztunk. Egy tálba összekeverünk 170-170 gramm zabpelyhet, aprított diót, búzadarát, növényi magvakat és mazsolát. A keverékből 5 kanálnyit félreteszünk, a többit leöntjük az olvasztott zsiradékkal, majd lehűtjük. Amint a zsír keményedni kezd, nedves kézzel golyókat formázunk belőle és középen zsinórt fűzünk keresztül. A maradék magkeveréket újságpapírra öntjük és meghengergetjük benne a golyókat. Máris kiakaszthatjuk elérhető, de biztonságos helyre a madaraknak! 

Egy narancshéj vagy muffin sütő is jó formát adhat - így nem kell a golyó formázásával bíbelődni.

Így készítenek madárkalácsot egy természetvédelmi szakkör diákjai: