Ha azt mondjuk “ecet”, a legtöbbünknek egy zöld műanyag palackba csomagolt savas lé jut az eszébe, ami különösebb aroma nélkül, egyszerűen csak savanyú. Pedig ennél sokkal többről van szó! Az ecet - legyen az bor-, gyümölcs-, sörecet - egy fűszer, nem pedig tömény ecetsav. Ugyanúgy, mint a többi fűszernél, mást és mást hoz ki egy ételből.

Ecet sokféleképp készíthető, ezért sok fajtája is ismert: fehérecet, almaecet, borecet, rizsecet, gyümölcsecet, malátaecet, balzsamecet. A fajtáján kívül fontos az is, hány százalékos: a 10%-os bioecetek inkább salátákhoz javasoltak, a 20%-os gyári ecet erős maró íze miatt inkább tartósításra használatos.

Igazi különlegesség a borecet, amelyben nem található semmilyen hozzáadott anyag, ezek kizárólag a természetes úton, a borokból származó és az ecetsav-baktériumok által közvetített összetevőket tartalmazzák. A borecet készítés során a bor alkoholtartalma egy speciális erjesztési eljárással savvá alakul. A borecet rendelkezik a bor szinte minden jótékony hatásával - de elveszíti az alkoholtartalmát.