Szinte senki sem örül annak, ha az égett olaj vagy zsír szaga terjeng a lakásban például bundáskenyér vagy fánk sütés után. Ha szeretnéd elkerülni ezt a kellemetlenséget, fontos, hogy az alábbi tanácsokat kövesd:
1. Sütés után tölts egy edénybe vizet és adj hozzá némi ecetet. Tedd ezt a tűzhelyre, majd csukd be az ablakokat, hogy az ecetes vízpára a konyhát ellepje. Később nyisd ki az ablakot, hogy a helyiség kiszellőzzön.
2. Ha a kellemetlen szagok még mindig ott vannak, áztass egy törölközőt ecetes vízbe, majd használd a levegő körülkeverésére. Így a törölköző a „sütés szagot” magában fogja tartani. Utána ismét szellőztess ki alaposan.
Ezen felül használhatsz néhány trükköt is:
1. Sütés előtt a hideg olajban helyezz el néhány szelet almát vagy petrezselyemzöldet. Ez megakadályozza az égett olajszag elterjedését a lakásban.
2. Ha halat készítesz, egy másik edényben hevíts vizet, majd adj hozzá egy kevés ecetet. Az ecetes pára megakadályozza az olajos szag terjedését.
3. Aki nem kedveli az ecet szagát, helyezzen egy kis szegfűszeget a vízbe.
4. Adagolj citromlevet az olajba, mivel ez kellemes ízt kölcsönöz az ételeknek, és csökkenti az esetleges szagokat.