A vaj hevítésével készül, amikor eltávolítjuk a habként a felszínére kerülő, kicsapódó fehérje tartalmát, tiszta vajzsírt kapunk. Ez a zsír édeskés ízű, kellemesen kenhető, sütésre, főzésre is alkalmas lesz. Hűtőben több hétig eláll. Jól zárható üvegben akár hűtés nélkül is tárolható – ekkor könnyebben kenhető állagú.
Vitamin tartama igen magas: K2-, A-, D-, E-vitaminokat, omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaz. Sütés során a tejfehérjéitől megszabadul, így laktóz- és kazeinszegény lesz (nem garantálom a teljes mentességet, érzékenyek óvatosan próbálhatják kis mennyiségben, hosszabb sütés, alapos szűrés után).
A ghee kiváló az őszi, téli hónapokban, mert táplálja, átolajozza, belülről melegíti a testet.

Könnyen terül, minden Dathu (testszövet) tápláléka. Mélyre viszi a hatóanyagokat. Gátolja a testben zajló gyulladásos folyamatokat, harmonizálja a hormonháztartást, erősíti az emésztést és a felszívódást, regenerálja a gyomor és a bél nyálkahártyáját.
Belsőleg kurkumával igazi vírus-, baktérium- és gombaölő, Tulsival a tüdő-légutak védelmét szolgálja, Brahmival a jó alvást segíti esti használatkor, illetve az agy frissítését, a hajszálerek tisztítását.
Külsőleg masszázskezelések alapanyaga lehet. Csodálatosan ápolja a télen kiszáradt bőrt. Gyógynövény porokkal keverve speciális terápiás anyaggá válik, amely mélyre viszi a hatóanyagot, gyorsítja a regenerációt. Oldja és kivezeti a nyálkát, csillapítja az ízületi gyulladásokat
A ghee csodálatos ízű, az ételek sütésekor egy kiváló ízhatást érhetünk el vele. Minimális mennyiség szükséges belőle!  Nincs felesleges maradék, mert felhasználhatjuk ízesítésre.
Az ayurvédikus terápiákban is kiemelt helyet képvisel. A Pancha karma kezelések kiváló anyaga.  A nasya (terápiás orr -tisztítás) után az orrüreg esetleges kiszáradásának megelőzésére vékony rétegben, kenéssel alkalmazzák. A basti (terápiás vastagbél tisztítás) után nyugtató hatású gyógynövényekkel vegyítve juttatják a tisztított szakaszba, szintén ápoló, regeneráló, védő célzattal, kiszáradás ellen.

Így készíthetünk otthon ghee-t:

Magas falú kerámia edényben 1 kg, lehetőleg házi, magas zsírtartalmú vajat magas lángon felmelegítünk.
Kb. 5 perc után lejjebb vesszük a lángot, 15 perc után leszedjük a habját, 30 perc után ismét lehabozzuk, majd még 10-15 percig sütjük, és leszűrjük.

Csizmadia Ágnes
( Dr.Ayu.Phil. )
Ayurvéda szakértő:  Magyar Ayurvéda Gyógyászati Alapítvány
Oktató,terapeuta: Aryan Tgy. Oktató és Egészségnevelő Kp.