A hínárról valószínűleg a legtöbb embernek az ázsiai ételek jutnak eszébe - elsősorban a szusi. Tény, hogy Japánban, Koreában és Kínában nagyon elterjedt. Itt teljesen hétköznapi alapanyag, és készül belőle kenyér, leves, saláták is. Észak-Európa országaiban is előfordul, leginkább fűszerként, rágcsálnivalóként és salátaként. Amerikában is egyre népszerűbb.

Körülbelül 10 000 tengeri algafaj van, ezek lehetnek  vörös, barna, zöld színűek. A legnépszerűbb tengeri moszatfajta a nori, amely szárított lapokban széles körben kapható, és sushi készítésére szolgál.  Angliában körülbelül 650 azonosított faj található, amelyek mindegyike ehető, és csak egy fajt kell kerülni.

A tengeri hínár jellemzői:

  • gazdag ásványi anyagokban (magnézium, vas és kalcium),
  • bővelkedik A-, B-, C-, E- és K-vitaminban,
  • olyan rostokat tartalmaz, amik elősegítik a bélben lévő egészséges baktériumok termelődését,
  • antioxidánsai csökkentik az elhízás, a cukorbetegség és a daganatok kialakulásának kockázatát,
  • omega-3 zsírsavakat tartalmaz
  • antibakteriális és gombaölő hatású.

Elsőosztályú zsírégető

A Sheffield Hallam Egyetemen végzett kísérlet során egészséges, de némileg túlsúlyos egyének bevonásával mutatták ki a szakemberek, hogy akik a napot hínárból sütött piritóssal és rántottával kezdték, annyira jóllaktak ettől, hogy a nap hátralevő részében 179 kalóriával kevesebbet fogyasztottak, mint mások.

Ez az első olyan kísérlet, amely során a kísérleti alanyok a hínárt magát fogyasztották, nem pedig valamilyen kivonatos formáját. A hínáros kenyér nem tartalmazott semennyi sót sem, mivel a hínár ezt pótolta. A kísérletben résztvevők egyike sem vett észre különbséget az így készített kenyér között, mivel a hínár ugyanazt az ízt adta, mint a só, csak alacsonyabb nátriumszint mellett. Így aztán a hínár révén nem csupán a sófogyasztást sikerült lecsökkenteni, de a telítettségérzés is nagyobb volt.

A hínár sós ízű, de nem érezni rajta a tenger ízét - mondták a teszt részvevői.  Egészen olyan, mintha rendes kenyeret fogyasztanánk, olyan az íze és a kinézete is, fehér kenyér esetében esetleg észrevehető némi zöldes árnyalat.

A magas rosttartalmú hínárkivonatot, az alginát a rosttartalom növelésére lehetne használni például süteményekben, kenyérfélékben, és egyéb olyan ételekben, melyek általában magas zsírtartalmúak és egészséges összetevőkben szegények. Az egyesült királyságbeli Newcastle upon Tyne Egyetem tudósai szerint az alginát az elhízás, a cukorbetegség és például a bélrák ellen is hatásos fegyver lehetne. Ha az ételek zsírtartalmának egy részét a hínárkivonattal helyettesítenénk, úgy a teljesen természetes adalék segítségével egészségesebbé tehetnénk anélkül, hogy a megszokott íz bármit is változna.

Az alginát íztelen-szagtalan, piszkosfehér színű por, melyről már korábban bebizonyosodott, hogy erősíti a nyálkahártyát, a bélfal természetes védekezőképességét, lelassítja az emésztést és a tápanyagok felvételét. Ráadásul biztonságos élelmiszeradaléknak számít, hiszen az élelmiszeriparban régóta elterjedt zselésítőanyagként való használata.

Óriási előnye, hogy szinte korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll.