Az ÉTELINTOLERANCIA a felnőttek körében nagyon gyakori, kb a lakosság 30%-át érinti.
Ételintolerancia alatt a különféle élelmiszerek, vagy azok összetevői által okozott, nem megfelelő fiziológiás válaszok kialakulását értjük. Az ételintolerancia elhúzódó, krónikus, kevéssé heveny, kevésbé nyilvánvaló tünetekkel jár. Antitest-allergén komplex képződik, a szervezet nem képes eliminálni, lerakódik a szövetekben és gyulladást okoz. Gyulladások keletkezhetnek szervezetünkben, illetve felborulhatnak normál testi funkcióink.
A leggyakoribb probléma, hogy az étel emésztéséhez szükséges valamelyik enzim hiányzik. Az enzimhiányon alapuló ételintoleranciák közös tünetei: görcsös hasi fájdalom, hasmenés, has-puffadás és fokozott széltermelődés. Előfordulhat, hogy bizonyos ételek gyomorgörcsöt, hasmenést vagy éppen székrekedést okoznak.
A tünetek különböző súlyosságúak. Általában fél–egy órával az étkezés után kezdődnek, de néha 48 óra múlva alakulnak ki, így a tünetek és a kiváltó ok közötti kapcsolat sokszor nem nyilvánvaló.
A tünetek súlyossága és megjelenése függ az elfogyasztott étel mennyiségtől (dózis-függõ):
• hasmenés, haspuffadás, erős bélgázképződés
• fejfájás, migrén
• pattanás, akné vagy egyéb bőrproblémák, ekcéma
• ízületi fájdalmak, izomfájás
• állandó orrfájás, orrdugulás
• középfülgyulladás (nem gennyes)
• fáradság, általános rossz közérzet.
Mivel egy enzim hiányzik az illető szervezetéből, a lebontatlan anyagot legtöbbször a vastagbélben élő normális bélflóra baktériumai bontják le. Ez pedig gáztermelődéshez, elégtelen folyadékfelszíváshoz, hasmenéshez, felfúvódáshoz vezet. Igen gyakori, hogy ételekhez mesterségesen hozzáadott adalékanyagokat nem szeret a bélrendszerünk. Ezek lehetnek glutamátok, színezékanyagok, tartósítószerek, stb.
A szulfitok szinént sok embernél okoznak intoleranciát. Szulfitok találhatóak természetes formában a vörösborban, de felhasználják őket mesterségesen is, pl. gombanövekedést megelőző szerként.
Másik nagy csoport a szalicilátok, mely természetes formában megtalálhatóak sok gyümölcsben, zöldségben, mogyoróban, kávéban, gyümölcslevekben, sörben, borban. Az aszpirin szintén a szalicilátok egyik képviselője. Az arra érzékeny betegekben a szalicilátok fogyasztása tüneteket eredményezhet.
- búza
- tej
- kukorica
- tojás
- gabonák (lisztérzékenség-cöliákia)
- húsok
- tej, tojás
- zöldségek-gyümölcsök
- fűszerek
- tengeri élőlények
- tartósító szerek
- színezékek
- egyéb adalékok
- cukor
Az étel-intolerancia kezelésének lényege, hogy a kérdéses ételt kerüljük el, vagy legfeljebb igen kis adagban fogyasszuk. Természetesen a megjelenő tüneteket súlyosságuk szerint kezelni szükséges.
Az ételintolerancia tünetei közé elsősorban - de nem kizárólag - emésztőszervi tünetek tartoznak.
• hányinger, hányás
• hasmenés vagy székrekedés
• gyomorfájdalom, gyomorégés
• felfújódás, puffadás
• ízületi fájdalom
• súlytöbblet
• fejfájás
• idegesség, ingerlékenység, fáradtság, rossz közérzet
• asthma
• bőrprobléma
A csecsemőknél tapasztalható hasfájás is utalhat étel- intoleranciára, hiszen az anyatejen keresztül a baba is fogyaszthat az adott ételből.
Ritkább tünetek:
• kiújuló szájfekély (afta)
• gyomor- vagy nyombélfekély
• krónikus csalánkiütés
• szövetduzzadás
Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból - enzimhiány esetében, másrészt vérvizsgálatból - immunmodulált intolerancia - áll. Az immunmodulált ételintolerancia esetében az ételintolerancia vizsgálat a vérben lévő specifikus IgG szintek méréséből áll.
A sorozat további részeit itt olvashatod:
https://zoldujsag.hu/minden-amit-tudni-kell-az-etelallergiarol-es-az-etel-intoleranciarol-1-resz-122856
https://zoldujsag.hu/minden-amit-tudni-kell-az-etelallergiarol-es-az-etel-intoleranciarol-2-resz-122857
https://zoldujsag.hu/minden-amit-tudni-kell-az-etelallergiarol-es-az-etel-intoleranciarol-4-resz-122859