Ebben a részben az ételallergiával foglalkozunk részletesebben.

Az ÉTELALLERGIA a gyerekek minimum 4%-át érinti.

Az ételallergia az étel valamely összetevőjével - legtöbbször fehérje - szemben kialakuló immunrendszeri érzékenység. Akkor fordul elő, ha az immunrendszer téves módon veszélyesnek ismer fel valamely étel-összetevőt - legtöbbször fehérjét -, és beindítja a védekezési reakciót ellene. A veszély-helyzet aktiválja az immunrendszert, mely eredménye többek között IgE ellenanyag termelése. Amennyiben az ételt újra elfogyasztjuk, az nagy mennyiségű, előre legyártott IgE ellenanyagokat és más kémiai vegyületeket (pl. hisztamin) szabadít fel. A szervezet reakciójának a célja eliminálni a veszélyesként felismert anyagot a szervezetből. A felszabadult hisztamin tüneteket okozhat a bélrendszerben, a légző-rendszerben, a bőrön és a szív-érrendszerben.

  • Azonnal (perceken esetleg órákon belül) heves reakció
  • A tünetek nem függnek az allergén mennyiségétől, kis mennyiségű étel idézi elő
  • Az ételallergiák döntő többségét bizonyos fehérjék váltják ki.

Felnőtteknél: tej, tojás, halak, rákfélék, kagyló, olajos magvak (például a dió, a földimogyoró és a török mogyoró).

Gyerekeknél fentiekhez társulhatnak még a következők: tehéntej; eper, málna; búza; szójabab, szója-ételek.

Az ételallergiák tünetei a gyomor- és bélrendszerben, a bőrön és a légzésben jelentkezhetnek. A tünetek fajtája attól függ, hol szabadul fel nagyobb mennyiségű hisztamin a szervezetben (tünetek keverve jelentkeznek egyszerre több szervben is).

A valódi ételallergia leggyakoribb tünetei az alábbiak, amit befolyásol az ételallergia típusa is:

Immunrendszeri tünetek

A száj zsibbadása, mellkasi fájdalom

A bőrön viszketés, úgy csalákiütés, ekcéma jelentkezhet.

  • csalánkiütés: változtató, nyomásra elhalványuló, kiemelkedés nélküli piros foltok a bőrön
  • ekcéma: lassan kialakuló, helyét nem (vagy alig) változtató, durva felszínű bőrmegvastagodás

Az ajkak, az arc, a nyelv és a torok, vagy akár a test egyéb részeinek megduzzadása

Ha az orr-garat részen, akkor az orrviszketéssel, orrdugulással, orrfolyással, garatviszketéssel, gégeödémával járhat. Ziháló légzés, az orr nyálkahártya megduzzadása, súlyos esetben légzési nehezítettség.

Emésztőrendszeri tünetek

hányás

hasi fájdalom és görcsök, gyomorfájdalom

hasmenés

Központi idegrendszeri tünetek

émelygés

szédülés

ájulás

Az IgE antitestek találkoznak az allergiát kiváltó anyaggal, hozzájuk kötődnek és ez a komplex más immunrendszeri sejtekből (hízósejtek) hisztamin kibocsátását váltja ki. Döntően a hisztamin felelős a csalánkiütésért, a viszketésért, a légutak szűkületéért, a hasi fájdalomért és hasmenésért, a vérnyomás-esésért és annak következményeiért (gyengeségérzet, szívdobogásérzet, szapora pulzus, ájulás). A hisztamin orrfolyást és könnyezést is okozhat, de ezek inkább a pollenallergiára jellemzőek.

Az allergiás reakció lehet kellemetlen, de veszélytelen, bizonyos esetekben azonban életveszélyes is (anafilaxiás reakció). Az allergia súlyos megjelenési formája az úgynevezett anafilaxia, amely életveszélyes tünetekkel jár és azonnali orvosi ellátást igényel!

Az anafilaxia tünetei az alábbiak: a légutak szűkülete, ide értve a torok duzzanatát (gombócérzést a torokban) és a hörgők, hörgőcskék összehúzódását, ami megnehezíti a légzést; vérnyomáscsökkenés (általános értágulat miatt), ami először gyengeséget, szédülést, súlyos esetben eszméletvesztést, esetleg halált okoz (keringési sokk); gyors pulzus (a szervezet válasza az értágulatra, ellensúlyozandó annak vérnyomáscsökkentő hatását).

Vannak, akiknél az élelmiszerallergia tüneteit a mozgás váltja ki vagy súlyosbítja. A mozgás során stimulálódik, viszketés, bizonytalanságérzés és csalánkiütés alakul ki, súlyos esetekben anafilaxia is jelentkezhet.

Vérvétel

Vérvételes ételallergia vizsgálat során meghatározzuk az adott élelmiszer ellen a szervezetben jelenlevő ellenanyag IgE (IgG) szintjét - ha magas, az allergia gyanú megerősödik, ha alacsony, a gyanú gyengül. Azonnal, sorban állás nélkül végzünk, az eredményt 1 héten belül elektronikusan megküldjük.

Alkaros bőrteszttel - Prick teszt

Prick teszt során összehozzuk a szervezetet a kérdéses étellel, ha reagál rá, akkor a gyanú megerősödik, ha nem reagál, akkor a gyanú gyengül.

Terheléses vizsgálat

Terheléses vizsgálat során étkezéssel hozzuk össze a szervezetet a kérdéses étellel (ez több órás vizsgálat, és akkor jön számításba, ha a gyanús ételből nem rendelkezünk laboratóriumi kivonattal)

Kihagyásos vizsgálat

Kihagyatjuk a kérdéses élelmiszert az étkezésből - ha a tünetek enyhülnek, megszűnnek, a gyanú megerősödik.

A sorozat többi részét itt olvashatod:
https://zoldujsag.hu/minden-amit-tudni-kell-az-etelallergiarol-es-az-etel-intoleranciarol-1-resz-122856
https://zoldujsag.hu/minden-amit-tudni-kell-az-etelallergiarol-es-az-etel-intoleranciarol-3-resz-122858
https://zoldujsag.hu/minden-amit-tudni-kell-az-etelallergiarol-es-az-etel-intoleranciarol-4-resz-122859

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!