Nos, elég hozzá egy alma, körte, vagy bármilyen édes gyümölcs, aminek a héján szabad szemmel láthatatlan peték vannak. A közhiedelemmel ellentétben nem kell romlottnak, erjedtnek lenni a gyümölcsnek ahhoz, hogy a peték kikeljenek. A muslicák, amit másként gyümölcslegyeknek is hívnak, igen apró termetű rovarok, mindössze 2-4 milliméteres kártevők. A kétszárnyúak rendjébe tartoznak s az egyik legfontosabb tulajdonságuk, hogy kiváló a szaglásuk. Messziről megérzik a gyümölcsök édes illatát, és ennyi elég is nekik ahhoz, hogy készen álljanak a szaporodásra, és a peték lerakására. Ezek a peték aztán megfelelő körülmények között villámgyorsan kifejlődnek, és már repdesnek is a lakásban.Ezután elég csak egy csepp kifröccsent bor, vagy nyitva hagyott szemetes, amiben szaporodásra csábító gyümölcsdarabkák vannak, és megkezdődik az invázió.

Ahhoz, hogy ennek véget vessünk, először is meg kell szüntetni a táplálékforrásukat:
• A szemetest gondosan ürítsük és tartsuk mindig lezárva, és ne dobjunk erjedésre hajlamos dolgokat.
• A gyümölcsöket ne a pulton, hanem a hűtőszekrény alsó rekeszében tároljuk.
• Ne hagyjunk gyümölcsleves, boros poharakat a mosogatóban, hanem azonnal mossuk el, ha kifröccsennek, rögtön takarítsuk fel.

Ha ez mégsem elég, íme néhány környezetbarát muslicacsapda:

1.Ecetes palack módszer:
Ehhez egy PET palack szükséges, amit kettévágunk, majd a felső részét, a kupak nélkül, fordítva belehelyezzük az aljába. Az alsó részbe előzőleg vizet töltünk és néhány csepp gyümölcslevet, vagy almaecetet. Az ecetes víz ugyanúgy vonzza a rovarokat, amelyek képtelenek arra, hogy kirepüljenek a flakon aprócska nyílásán.

2. A tölcséres módszer
Egy A4-es papírt csavarj össze tölcsérformájúra, rögzítsd cellux segítségével, majd állítsd bele egy kisebb méretű befőttesüvegbe, aminek az aljára almaecetet vagy túlérett banándarabkákat tettél. A muslincák túl buták ahhoz, hogy rájöjjenek, ahol bejöttek, ott ki is tudnak menni. Tedd a csapdát a lakás „legfenyegetettebb” helyiségébe, várd meg, amíg nagy lesz a csődület az üvegben, majd fújd be őket rovarirtóval. Ha természet- és állatbarát vagy, vidd őket jó messzire és engedd őket szabadon.

3. A mosogatószeres módszer
Befőttesüveg aljára önts egy kis almaecetet és adj hozzá néhány csepp mosogatószert. Az üveget takard le műanyag fóliával – erre csinálj két-három lyukat, ahol a muslincák bemászhatnak. Mivel a mosogatószer módosítja a folyadék felületi feszültségét, a muslincák nem tudnak majd megállni rajta, és belefulladnak.