A tej gazdag tápanyagforrás. Tartalmaz kálciumot, fehérjét, zsírt és cukrot, amelyek támogathatják a növény egészségét. Ezek a tápanyagok segíthetnek a növények növekedésében és fejlődésében, és hozzájárulhatnak a virágzás és a termés javításához.

1. Termőtalaj-javító
A tej trágyaként való hasznosítása megerősíti a növényeket. A tejben található tápanyagok ugyanúgy elősegítik a növények egészséges növekedését, ahogyan az emberek és az állatok esetében is teszik. A tej tápanyagtartalmának köszönhetően a termés minősége javul. Néhány kertész száraz tejport is elszór a termőföldön, de ugyanilyen hatékony a tejet vízzel hígítva felhasználni.

2. Gombás megbetegedések elleni védekezés
A gombás vagy penészes levelek kezelésére vízzel hígított tej kiválóan alkalmazható. A tej-víz keverék elkészítéséhez használjunk egy rész tejet és három rész vizet. Ezt a keveréket öntsük egy permetező palackba, majd permetezzük be vele a beteg leveleket tíznapos időközönként. Ezt a módszert már a kertészkedés kezdeti szakaszában is használhatjuk, mivel hatékony megelőző intézkedésként.

3. Rovarriasztó
A tej és víz keverékéből készült permettel a rovartámadásokat is el lehet kerülni.4. Paradicsomvédelem
A paradicsompalánták védelme érdekében készítsünk természetes permetet, amelyhez egy rész tej és kilenc rész víz szükséges. Permetezzük be ezzel az oldattal a palántákat havonta egyszer, mivel ez jelentősen hozzájárulhat a növények egészséges növekedéséhez és a betegségek megelőzéséhez.

5. Tej és melasz kombináció
Ha a tejet összekeverjük melasszal, tovább fokozhatjuk a növények egészségmegőrző hatását. Ez a keverék magas szénhidráttartalmú, ezért növeli a növények erejét és ellenálló képességét. Ha zavar minket a keverék kellemetlen szaga, akkor vízzel is hígíthatjuk.