De tudod-e mitől ilyen jellegzetes az íze?
A medvecukor fő alkotóeleme az édesgyökér, ami már az ókorban is közkedvelt gyógynövény volt. Theophrastus (ie. 369-285) Arisztotelész tanítványa és a botanika alapítója írt az édesgyökér szomjoltó hatásáról. Azt mondják, hogy Nagy Sándor részben víz nélkül az édesgyökér segítségével élte túl a hosszú hadjáratokat, majd később a római légióban is szerves része volt a mindennapi ellátásnak. A francia és török katonák az I. világháború alatt is édesgyökeret vittek magukkal élelemként.

1760-ban az angol kémikus, George Dunhill a hígított édesgyökér kivonathoz cukrot és egyéb összetevőket adott. Ez volt a medvecukor, mint édesség születése.

Az édesgyökér Kínában az egyik leggyakrabban használt népi orvosság. Közkedvelt édesítőszer is annak köszönhetően, hogy ötvenszer édesebb, mint a répacukor. A medvecukor tulajdonképpen az édesgyökér kivonatából és sűrítményéből készül. Ha valaki nagyon édesszájú, és szeretne leszokni az édességről, rágcsáljon el egy-két édesgyökér darabkát, amikor rájön az édességroham.

Különböző misztikus tulajdonságokkal is felruházták az édesgyökeret, mert egyiptomi ásatásoknál gyakran találtak belőle a fáraók, vagy egyéb magas rangú személyek sírjában. Az egyiptomi leírások szerint az édesgyökérnek az volt a feladata, hogy segítse a lélek túlvilági életét. A szkíták kancatejjel keverve fogyasztották, a görögök és a rómaiak pedig főleg légúti panaszokra és asztma kezelésére használták. Oroszországban kezdték el először alkalmazni hivatalos orvosi kezelésben – hidrokortizonnal együtt használták mellékvese-betegeknél.
Fő hatóanyaga egy glicirrizinsav nevű anyag, amely gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó hatású, köptető, és az emésztésre is pozitív hatással van.

Az édesgyökér legfőbb hatásai:
1. Stresszoldó – a mellékvese támogatásával.
2. Aki fekélyre hajlamos, azoknak érdemes fogyasztani, de akiknél már kialakult a fekély, azok is fogyaszthatják. Éhgyomorra javallott. A gyógyászatban a negyvenes évek óta használják erre a célra az édesgyökeret, gyorsítja a fekélyek gyógyulását, csökkenti a gyulladást és segít a nyálkahártya regenerációjában. A népi orvoslás gyomorégés ellen is ajánlja. Gyomorhurutnál és gyomorfekélynél 1g édesgyökérlevet oldjunk fel 100ml vízben, és ebből fogyasszunk kétszer-háromszor naponta.
3. Segíti a menstruáció és az ovuláció szabályos beállítását. Terméketlen nőknél segíti a hormonháztartás olyasfajta átalakítását, hogy megfoganjon a baba. Csökkenti a szérum tesztoszteron-szintet, az ösztrogén mennyiségét viszont enyhén növeli. A klimax közeledtével, és főként utána csökken az ösztrogénszint, ami számos probléma forrása. Az édesgyökér segít ezek megelőzésében és a tünetek csökkentésében.
4. Nyálkaoldó, főleg a felső légutak hurutos betegségeinél lehet használni.
5. Anti-allergén. Többek között japán orvosok vizsgálták azt, hogy allergiás reakciók hogyan csökkenthetők az édesgyökér segítségével. A kísérlethez az édesgyökér-kivonatot alkalmazták.
6. Gyulladáscsökkentő, reumatikus betegségeknél, ízületi gyulladásnál ajánlott.
7. Májvédő. Szintén japán orvosok használták, először 1958-ban az édesgyökér kivonatát vírusos májgyulladások ellen. Azután később Németországban is tesztelték. Egy vizsgálat során 160 krónikus hepatitiszben szenvedő beteget kezeltek különböző édesgyökér kivonatokkal a gyógyszerek helyett, és 90%-uknál nagy javulást tudtak elérni.
8. Anti-karcinogén. Orvosi megfigyelések szerint főleg a bélrák és a bőrrák megelőzésére, illetve gyógyítására használható.
A fentieken túl kiegészítő kezelésként alkalmazható: húgyúti bántalmaknál, torokfájásnál, rekedtségnél, illetve fogszuvasodás elleni hatással is rendelkezik.

Tea formájában hasznosul a legjobban, nagy dózisban nem szabad folyamatosan, évekig fogyasztani, mert ekkor vizesedés és ödémák léphetnek föl.
Az édesgyökér szelíd hangulatot kelt, csillapítja a dühöt, az őrjöngést

Figyelem! Nem szabad édesgyökeret fogyasztania várandós és szoptatós nőknek, cukorbetegeknek, krónikus májgyulladás esetén és magas vérnyomású betegeknek, mert kismértékben növelheti a vérnyomást, viszont alacsony vérnyomásúak fogyaszthatják.

Az édesgyökér nálunk is termeszthető:

A nyirkos, laza, mélyrétegű, homokos talajt kedveli, így a lapályos, folyóparti területeken elég könnyen megtelepszik.
Szaporítani egyaránt lehet magról (március-április között) illetve a frissen szedett gyökerekkel is. 12-16 darab magot szükséges egy négyzetméteren elhelyezni, hiszen ha ennél sűrűbben rakjuk őket, akkor az egyes növények gyökerei összegabalyodnak. Azonban azt fontos tudni, hogy magja nehezen csírázik, így egyszerűbb dolgunk van, ha a friss gyökerek 15 centiméteres darabjait soronként 80 centiméter és tövenként 30 centiméter távolságra duggatjuk, majd 5 centiméteres földréteggel takarjuk. Különösebb ápolást nem igényel, csupán öntözni szükséges.Az édesgyökér 1-2 év alatt behálózza a talajt, majd mikor a növény minimum 3. éves, akkor itt az idő, hogy felszedjük a gyökerét. Erre októberben kell sort keríteni. Azonban nem lesz egyszerű dolgunk, ugyanis a növény ekkora már akár 2 métert is elérő szára igencsak bonyolítja helyzetünket, ugyanis úgy kell kiszednünk a gyökeret a talajból, hogy az ne sérüljön. A megmosott gyökereket a napon kiszáríthatjuk, hogy port nyerjünk belőle. (3 kilogramm gyökérből 1 kilogramm por nyerhető ki.) Ebben a formában akár három évig is eltartható
.