A két gomba, az Aspergillus terreus és az Engyodontium album a laboratóriumi kísérletek során megette a műanyagot: a minták 25-27%-át 90 nap után felfalták, 140 nap után pedig a maradékot is eltüntették. A tanulmány mögött álló ausztrál tudóscsoport vezetője, Amira Farzana Samat végzős hallgató szerint munkájuk fontos ugródeszka a műanyaghulladék biológiai kezelésének megtervezésében.

Bár a gombák esetében ez sebességrekordnak számíthat, a nemrégiben egy komposztkupacban felfedezett műanyagrágó baktériumok mindössze 16 óra alatt képesek voltak lebontani a PET, azaz a polietilén-tereftalát 90 százalékát. Eddig több mint 400 mikroorganizmusról derült ki, hogy természetes úton lebontja a műanyagot, a gombák pedig sokoldalúságukkal és azzal a képességükkel, hogy mindenféle szintetikus szubsztrátot képesek lebontani egy erős enzimkeverék segítségével, meglehetősen nagy figyelmet kaptak.

Mikroszkópos képek a kezeletlen műanyagról (balra), és a gombák által lebontottról (jobbra). Forrás: Samat et al./npj Materials Degradation

A laboratóriumi kísérletek azt mutatták, hogy a két gomba együttesen képes lebontani a polipropilén granulátumokat és vékony polipropilén filmeket, valamint az alumíniummal bevont polipropilén lapokat. Bár ennek a pontos folyamatát még nem ismerik, feltételezésük szerint a gombák a műanyaghoz hasonló anyagokat egyszerűbb molekulákra bontják, amelyeket aztán felszívhatnak vagy kiválaszthatnak. A módszerhez előkezelésre van szükség, amely során UV-fénnyel, hővel vagy kémiai reagenssel gyengítik a hulladékanyagot, hogy a gombák megtámadhassák.