Mi lenne, ha a bolti lekvár zamatát is a gyümölcs adná? Ha a „menzás leves” is a zöldségektől és a fűszerektől, a hústól lenne ízletes? Ha a tömör kenyértésztát élesztőgombák alakítanák jó ízű pékáruvá, vegyszerek helyett? Ráadásul mindez bio alapanyagokból? Lehetséges! Olvassuk el egyszer egy élelmiszer összetételét. Mennyi készült kizárólag természetes alapanyagokból? Hányban van tartósítószer, ízfokozó, természetazonos aroma? A csomagolatlan élelmiszerek összetétele további talány. Például mi van a kifliben, a kenyerekben? Az élelmiszergyártás során előszeretettel alkalmaznak adalékanyagokat. Ezek többsége érzékszerveink átverése céljából kerül a termékekbe. Így gyenge minőségű, ízetlen alapanyagból varázsolhatnak tetszetős, erőteljes ízű, sokáig tárolható árut, amivel a gyanútlan fogyasztókat etetik. Ahogyan a mezőgazdaságban is az élelmiszeriparban is megjelent a tömegtermelés, mellyel elérhetővé tettek nagyon sok terméket, alacsony áron. Ezzel nincs is semmi baj, csak átestünk a ló másik oldalára. Az olcsóbb, kevésbé minőségi élelmiszerekből többet vásárolunk, majd az ételek nagy része a kukában landol. Nem lenne jobb ehelyett kevesebb, de minőségi élelmiszert vásárolni, amit nem dobunk ki a kukába? Sokunk vágyik a hagyományos, régi, eredeti ízekre. Az adalékanyag-, tartósítószer-, mesterséges aroma- és színezékmentes termékekre. Erre ad lehetőséget, ha bioélelmiszert vásárolunk, ahol csak természetes, régóta kockázat nélkül használt tartósítási módokat és alapanyagokat, adalékanyagokat használhatnak fel. A biotermékeknek nem csak a megtermelése történik bio módon, de a feldolgozás során is be kell tartani a jogszabályokat, amelyek a biotermékekre vonatkoznak.

Élelmiszerek mesterséges tartósítószerek, ízfokozók és egyéb vegyi anyagok nélkül

A feldolgozott biotermékek legalább 95 %-ban bioalapanyagokból készülnek. De nem elég, ha csak bioalapanygokból készül, a feldolgozás során is számos előírást kell betartani, melyet a tanúsító szervezet ellenőrei vizsgálnak. Az ízeket, illatokat az alapanyagok szolgáltatják, nem az élelmiszervegyészet remekei. A tartósítás jellemzően hőkezeléssel, esetleg vízelvonással (aszalással, szárítással) történik. Van vagy félszáz olyan jól ismert adalékanyag, amely biotermékek előállításához is engedélyezett. Ilyen például az agar, a pektin, a citromsav, a borkősav. Ezek között nincsenek mesterséges aromaanyagok és a közismert ízfokozó, a nátrium-glutamát sem engedélyezett.

„Ionágyú” használata tilos!

Biotermékek tartósítására nem használható ionizáló sugárzás sem, pedig vegyszermentes eljárás. Egy radioaktív kobalt izotóp felhasználásával nagy frekvenciás elektromágneses sugárral lőnek az élelmiszerre. Nemcsak a romlást okozó mikroorganizmusokat pusztítja el, hanem a hagymafélék csírázását is gátolja. Nem marad utána radioaktív az élelmiszer, és nincs nagy hőhatás. Azonban nagy valószínűséggel roncsolja, illetve átalakítja az élelmiszer molekuláit. Ez a tartósítási mód életpusztító, azaz nem BIO.

Csak a minősített biotermékekről tudhatjuk biztosan, hogy minden az előírásoknak megfelelően történt a termesztés és a feldolgozás során. Ne higgyünk a piacon Minősítő Tanúsítvány nélkül „bioterméket” árusítóknak, ahogyan annak sem, hogy a „vegyszermentesnek” kiírt zöldség valóban nem látott kemikáliákat. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük el a Minősítő Tanúsítványt a gazdától, árustól! Bioterméknek, mivel jogszabályban rögzített, csak azokat a termékeket hívhatjuk, amelyek az ellenőrzési rendszerben részt vettek és Minősítő Tanúsítványt kaptak. Csomagolt termékeken keressük az EU bio logót és a feliratot: ökológiai gazdálkodásból származó termék.

Magyar Biokultúra Szövetség
1132 Budapest, Visegrádi u. 53. III/1.
1/214-7005

www.facebook.com/BiokulturaSzovetseg
biokultura@biokultura.org

www.biokultura.org