Az orvosi pióca eredetileg egész Közép- és Dél-Európában előfordult. A környezeti változások következtében, és feltehetően az orvosi célokra végzett túlzott begyűjtése miatt mindenütt erősen megfogyatkozott.

Ennek a piócafajnak a teste 10-15 centiméter hosszú. Színe a piszkos-, olykor sárgásbarna és sötét olajzöld között változik. Az alapszínen hat feltűnő, vöröses hosszanti sáv látható, közülük néhányat sötét foltok tarkítanak. Hasa sárga, egyenlőtlenül elosztott fekete foltokkal. A fejtájék nem határolódik el élesen, a 10 kis szem felül, az elülső szelvények oldalain helyezkedik el. A test elülső és hátulsó végén egy-egy tapadókorong van. A szájnyílásban három félhold alakú, finoman fogas állkapocs található. Melegvérű állatok – köztük az ember – vérével táplálkozik. 

A piócák gyógyászati felhasználása több ezer évre tekint vissza. A természet egyik csodája ez a kis élőlény, amely kiemelkedő gyógyhatásával már a középkor orvosainak is egyik leggyakrabban alkalmazott eszköze volt.

„Amikor már semmi nem segít, akkor kell alkalmazni a piócát!”- tartja a néphit.

A sok évszázad alatt felhalmozódott eredményekre alapozó szakirodalomban a pióca kapcsán a következő indikációk találhatók:

 • vérömlenyek felszívódásának elősegítése
 • zúzódások és ínhüvelygyulladás kezelése
 • gyulladásos infiltrátumok
 • felületes vénás trombózisok
 • poszt-trombotikus szindróma
 • érszűkület, visszérpanaszok, visszérgyulladás terápiája
 • keringési zavarok csökkentése
 • véralvadás gátlás.

Az orvosi pióca igen hatékony, Amerikában már be is sorolták az élő orvosi "segédeszközök" kategóriájába.

Az orvosi pióca kezelés összefoglaló neve a HIRUDOTHERÁPIA.

Az orvosi pióca fő hatóanyaga a HIRUDIN. A Hirudin voltaképpen nem egységes vegyület, hanem egy 64-66 aminosavból álló vegyület család összefoglaló neve. A hirudin a piócák feji részében található.

Fontos megjegyezni, hogy a Hirudin egy fontos, de nem egyedüli hatóanyaga az orvosi piócának. A pióca sok egyéb, biológiailag aktív anyagot, enzimeket, enzim-inhibitorokat és más fehérjéket is kiválasztanak, mint például a Heparin és annak származékai.

Az emberiség ismert történelmét végigkísérik ennek a kis „gyógyszergyárnak” a felhasználásáról szóló feljegyzések.

A vérkeringés és vérnyomás problémáinak kezelésére 20, de akár 40 piócát is felhelyeztek a páciensre.

Általános javallatok:

 • Véralvadásgátlás. Az erekben megszünteti a lerakódásokat, meszesedést, érszűkületet. Erősíti az immunrendszert.
 • Ütött-zúzott sebek körüli véraláfutásokat megszünteti, vérrögöket feloldja, trombózist megszünteti.
 • Javítja a nyirokáramlást, megszünteti az ödémákat, feszültségoldó, vérnyomás csökkentő.
 • Feloldja a görcsöket, javítja a vérképet az új vérképződésen keresztül.
 • Kozmetikai kezeléseknél ránctalanít, arcot fiatalítja, hajhullást megszünteti, esetleg visszanőhet a haj.
 • Fájdalom és gyulladáscsökkentés. Csökkenti a testben lévő kórokozók életképességét.
 • Ultrahanggal dolgozik 40.000-250.000 Hz-ig, amivel a vírusokat és a baktériumokat elpusztítja, inaktiválja, ezért ha fül mögött kezelünk piócával, a hallókészüléket vegyük le, mert tönkre mehet.
 • A gombákat nem írtja. Az elsavasodott szöveteket méregteleníti, tisztítja.
 • A toxinokat üríti a szervezetből, extra és intracellulárisan (sejten belül és kívül).

A világ minden részén megtalálható piócák főleg édesvízben élnek, és régóta helyet kaptak az orvosok gyógyászati készletében. 5000 évvel ezelőtt, az egyiptomi orvosok úgy hitték, hogy ha engedik a piócának a beteg vérének szívását, azzal a láztól kezdve a méregtelenítésen át a puffadásig bármit meg lehet gyógyítani. Évente több milliónyi parazitát használtak a páciensek kezelésére. A középkori Európában a piócákat olyannyira a doktorokhoz kötötték, hogy őket magukat is „piócáknak” nevezték.
A 20. században azonban az orvosok nagy része elvesztette az érdeklődését a férgek iránt, melyek a természetben a békától kezdve az aligátorig bármin képesek táplálkozni. Egyes orvosok azonban látták, hogy bizonyos esetekben a piócáknak speciálisan fontos szerepe van, például a sérült a vérkeringés helyreállításában. Amikor a pióca megharapja az áldozatát, egyedi nyála a vérkeringés serkentésével megakadályozza az alvadást. Így az áldozat órákig is vérezhet, oxigénnel teli vér kerül a sérült területre egészen addig, amíg a vénák újranőnek és visszaáll a keringés.

A pióca nyálában olyan enzimek vannak, melyek a kórosan elváltozott erekben a vérkeringést elősegítik, ezáltal növelve a sejtek oxigénellátását és biztosítva a nedvelvezetést az érintett területről. Ezzel a pióca a betegség okára hat, ami a szövetek oxigénnel való hiányos ellátása. Ebben az esetben a helyreállító mechanizmus élettanilag hat és nem kísérik káros mellékhatások, mint ahogy ez a gyógyszeres kezelés esetében tapasztalható. Helyreáll az oxidáció, csökken a salakanyagok és mérgek mennyisége, a folyamat megszakad.

A hirudoterápia előnye a más természetes gyógymódokkal szemben, hogy a pióca nyálmirigyei által kibocsátott hatóanyagoknak köszönhetően, vissza tudja fordítani a fő betegségfejlődési folyamatokat (az oxigénhiányt, mikrokeringési elégtelenséget) és ezáltal a betegség gyökerénél megszakítja a „bűvös kört”. Egyes kutatások a piócáknak az emberre gyakorolt energia-információs hatását bizonyítják. Ismereteim szerint minden betegség sérti a bioenergetikus teret bizonyos helyen. A hirudoterápia hullám-hatását rendszeres biorezonanciás beavatkozásnak lehet tekinteni.

Ezenkívül, a pióca- enzimek bizonyos receptív mezőkre ösztönzően hatnak, és ez kedvező hatást fejt ki a beteg bizonyos szerveiben. A hirudoterápiát sikeresen alkalmazhatjuk olyan betegségek gyógyításánál is, mint az ekcéma, ifjúsági pattanások, pikkelysömör, hegek, furunkulusok. 

Mikrosebész piócák

A pióca felbecsülhetetlen értékkel bír a mikrosebészet területén akkor, mikor az apró vénákat kell újracsatolni. Egyes testrészek, szervek esetében pótolhatatlanok – mint például a füleknél. A füleinknek olyan aprók az erei, hogy a múltban senki sem tudta sikeresen „visszaműteni” őket. 1985-ben egy harvardi orvos piócát használt egy 5 éves gyermek fülének visszavarrásakor, miután hiába küzdött, az apró erek mindig megalvadtak. A réges régi ismeretekre támaszkodva még időben a piócák használata mellett döntött, és a fül megmenekült. Ez a siker mérföldkő volt, amely újra megalapozta a piócák használatát a modern orvostudományban.  Azóta a piócák már életeket, végtagokat mentettek, megszüntetve az ujjakban, lábujjakban, fejbőrben, fülben a veszélyes operáció utáni vénás vérbőséget.

A piócák (az európia faj a Hirudo Medicinalihs) 5-15 ml vért, testsúlyuk mintegy hatszorosát képesek elfogyasztani egyszeri étkezés alkalmával. Az amerikai faj, a Macrobdella Decora tízszer kevesebbet tud csak elfogyasztani. Ez az oka, amiért csak az európai fajokat használják orvosi célra. Általában a pióca terapeuták akár 10 piócát is használnak úgy a páciens 150 ml vért is veszíthet kezelés során. Egy ilyen „terápia” felér egy kisebb méregtelenítéssel.
A piócák harapását a páciens 2-3 szúnyogcsípésként érzékeli. Így a pióca harapása nem fájdalmas. A pióca nyála olyan kémiai anyagot tartalmaz, ami fájdalomcsillapító hatású, ez pedig megakadályoz a harapás érzékelésében. Emellett a nyál olyan anyagot is tartalmaz, ami megakadályozza véralvadást.

A piócák megszüntethetik a véralvadást az izom körül vagy a bőrnél, hatásosabban, mint a gyógyszerek vagy más kezelési módszerek. A vérkeringés fenntartására használják az izomban, bőrben és zsírsejtekben, melyet sebészetileg helyeznek test egyik részéről a másikra. Egyes esetekben az alvadt vért is jobban eltávolítják, mint a gyógyszerek.
A pióca terápia előnye nem csupán az általa eltávolított fáradt vér; hanem a nyálában lévő véralvadásgátló enzim, amely lehetővé teszi a vérkeringést az érintkező területeken.

Konkrét betegségek, aminél hatásos a pióca kezelés:

A szív és érbetegségek gyógyítása

 • Angina pectoris, koszorúér elmeszesedés, érelmeszesedés, szív isémiás betegségei, szívroham, szívelégtelenség, agyvérzés, általános érelmeszesedés, magas vérnyomás, aritmia, visszérbetegség, haematóma, tályog, sipoly, lábszárfekély mélyvénás trombózis, visszértágulat seprűvénák, kóros értágulat, trombózisos vénagyulladás, aranyér, viszérgyulladás. Post-trombotikus szindróma, nyirokpangás.

Légzőszervi betegségek gyógyítása

 • Krónikus hörgőgyulladás, tüdőasztma, tüdőgyulladás, tuberkulózis, hörgőtágulat, szarkoidózis, mellhártya gyulladás.

Az emésztőszervi betegségek gyógyítása

 • Gyomorhurut, gyomor és nyombélfekély, végbél sipoly, végbél gyulladás, krónikus székrekedés, vastagbél-gyulladás, elhízás, zsírmáj, hasnyálmirigy gyulladás,  nyombélgyulladás.

A máj és az epevezeték gyógyítása

 • Máj gyulladás (hepatitisz), kezdődő májzsugor (cirrózis), máj méregtelenítés, májnagyobbodás, zsírmáj, epehólyag gyulladás, epepangás.

Gerinc és mozgásszervi betegségek gyógyítása

 • Fejfájás, szédülés, degeneratív csontosodási zavar, radiculitis (ideggyökér gyulladás), csontritkulás, lumbágó, gerincsérüléses fájdalmak, porckorongsérv, tarkófájdalom, ízületi betgségek, ízületi kopások (boka, térd, csípő, csukló, könyök, vál, kisizületek), reumás betegségek, ínhüvely gyulladás, fibromialgás szindróma, csonttörések, koponya és agyi sérülések, izomgyulladás, ödémák, sportsérülések, húzódások, véraláfutások.

Bőrbetegségek hirudoterápiás gyógyítása

 • Övsömör, pattanásos bőr, ekcéma, pikkelysömör, narancsbőr, atopiás dermatitis.

A neuralgikus/idegi betegségek gyógyítása

 • Migrén, neurológia (idegbántalom, idegzsába), trigeninus neuralgia, SM, álmatlanság.

A szembetegségek hirudoterápiás gyógyítása

 • Megnövekedett szemnyomás, szem vérkeringési zavarai, glaukóma (zöld hályog), öreg szem.

Fül orr gége betegségek gyógyítása

 • Arcüreg gyulladás, középfül gyulladás, fülzúgás, halláskárosodás, hallóideg gyulladás, mandula gyulladás, szédülés, időskori halláscsökkenés.

Urológiai betegségek

 • Vesemedence gyulladás, vese gyulladás, vesekő, húgykő, prosztata gyulladás, prosztatatúltengés, férfiak terméketlensége, impotencia, húgyhólyag gyulladás, húgycső gyulladás, húgyúti fertőzések, mellékhere gyulladás.

Nőgyógyászati betegségek

 • Gyulladásos megbetegedések, endometriosis (méhfal nyálkahártyájának gyulladása), masztopátia, emlőgyulladás, izom és kötőszöveti méhdaganat (mioma), menstruáció előtti szindróma, petefészek cisztája, meddőség, menstruációs zavarok, menstruációs fájdalom, méhfibroma, klimax, menopausa, hüvelygyulladás, külső nemi szervek gyulladása, kismedencei gyulladás, összenövések.

Az endokrin rendszer betegségeinek gyógyítása

 • Pajzsmirigy betegségei, cukorbetegség (diabétes), elhízás.

Baleseti és plasztikai sebészet

 • Levágott, leszakadt végtagok, bőrátültetés, vérömlenyek felszívódásának segítése. Olyan műtétek, amikor sok kis véreret tartalmazó testrészt ültetnek vissza, pl. fülek, orr, ujjak. Ilyen esetben könnyen vérrögök alakulnak ki, melyek a vénákban felhalmozódnak, ilyenkor a szövet elhalhat, mivel nem kap elég oxigént, és egyéb létfontosságú tápanyagokat.

A piócaterápiát hazánkban is egyre több szakember alkalmazza. Ha szeretné megismerni ezt az ősi gyógymódot, keresse fel őket bizalommal.