A Florida Gulf Coast University kutatói arra jutottak, hogy a magasabb intelligenciájú személyek kevésbé aktívak fizikailag, mint az alacsonyabb IQ-jú társaik, mivel előnyben részesítik a gondolkodást igénylő tevékenységeket a testmozgás helyett.

A tanulmányban résztvevőket két csoportra osztották: „gondolkodókra” és „nem gondolkodókra”. A kognitív tesztek alapján a „gondolkodó” csoport tagjai a hétköznapokon és a hétvégeken is kevésbé voltak aktívak fizikailag. Úgy tűnik, hogy az intelligensebb emberek kevésbé unatkoznak, mivel több idejüket töltenek intellektuális tevékenységekkel, mint az olvasással és a keresztrejtvények megoldásával.

Ezzel szemben az aktívabb, „kevésbé gondolkodó” csoportnak külső tevékenységekkel kell stimulálniuk magukat, mert jóval hajlamosabbak az unalomra..

A tanulmány, melyben mindössze 60 ember vett részt, óvatosságra int az eredmények általánosításával kapcsolatban, mégis sokan hivatkoznak rá, különösen a lustának tartott emberek, akik szeretik azt hangoztatni, hogy valójában zsenik lehetnek.