A cékla egy rendkívül hasznos és egészséges zöldség, amivel több betegség, rendellenesség is megelőzhető, így ha rendelkezel egy kis földterülettel, érdemes céklát ültetned.

A céklát leginkább állott, szinte langyos vízzel érdemes öntözni. Ha hideg, vezetékes, vagy kútvízzel öntözöd, a növény könnyebben megbetegedhet, a kártevők is könnyebben megtámadhatják és a termés sem lesz kielégítő.

Az első pár hétben nincs szükség tápozásra, de a nyár későbbi szakaszában bizony már fog kelleni a vitaminos tápoldat. A vízbe kell feloldani az ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmazó készítményeket, és azzal kell megöntözni a céklát, de mint mindent, ezt sem szabad túlzásba vinni.
Nagy melegben, szárazságban a céklát naponta kell öntözni. Egy négyzetméternyi céklaültetvénynek 15 liter vízre van szüksége, de ha a víz sokáig megáll a felszínen, kevesebb is elég belőle. (pl. ha mulcsot használsz)
Ha már júniusban eléggé megnőtt a cékla elég csak hetente 2-3 alkalommal megöntözni, ha esős idő áll be, akkor még ritkábban.
Augusztus elején már ritkán, a hónap közepén pedig egyáltalán nem kell öntözni a céklát, így a tápozást lehetőleg júliusban be kell fejezni.
Ha a cékla levelein vöröses foltok jelennek meg, akkor enyhén sós vízzel kell meglocsolni a növényt, de mindössze június-július folyamán háromszor szabad a sós öntözést alkalmazni. 10 liter vízbe kell egy evőkanál konyhasót feloldani, majd azzal kell megöntözni a céklák tövét.