Természetesen a rovarok többsége hasznos a kertben, de a pajorok, lóbogarak például nem azok. Sőt, ádáz módon képesek akár fiatal fákat, tujákat és hatalmas területeken a gyepet is tönkre tenni. 

Ahhoz, hogy fel tudd venni a kesztyűt, tudnod kell kivel állsz szemben!

A pajorok felfedezéséhez ki kell fordítanod egy darab földet az elsárgult részen és megnézni a gyökérzónát. Ha ott vannak a kövér kártevők, egyértelmű az ellenség. 

Eggyel nehezebb a lóbogár felismerése. A hatalmas, és mozgékony lóbogárra akkor gyanakodhatsz, ha a földfelszínhez közel, 10-15 cm-es kacskaringós túrás nyomokat találsz  vagy még hosszabbakat (ilyet a giliszta vagy a tücsök biztosan nem csinál) és lyukak vannak a földben. 

Önmagában a lyuk nem bizonyíték: előfordulhat, hogy darazsak vagy tücskök laknak benne. A legjobb, ha egy kicsit megfigyeled a lyukat, hátha valaki kibújik belőle. Ha nem, akkor előbb egy bottal piszkáld meg, vagy vízzel öntsd ki a lakóját. Így biztosan nem nyúlsz föld alatti darázsfészekbe!

Honnan jön a kertedbe ez a sok kártevő? 

Egyrészt sokan vetették felül a gyepet az elmúlt hónapban, és sokan jártak úgy, hogy talajfertőtlenítés nélkül szórtak földet a magokra. Ki tudja, mi mindent hurcoltak be a kertjükbe korábban, amiről sejtésük sincs most.
Másrészt az élőlények nem ostobák. Oda mennek, ahol bőségesen találnak élelmet. A karbantartott gyep zsenge gyökérzete pedig pont ilyen. Így akár a szomszéd gondozatlan komposztdombjából is át tudnak csábulni hozzád a lóbogarak. Érdemes felkutatni a forrást, és megszüntetni, hiszen csak így tudod lecsökkenteni a visszafertőződés esélyét. 

Ha megbizonyosodsz a lóbogárról,4 dolgot tehetsz:

✔️ Nekiesel vegyszerrel a kertnek (ezt most a kijárási korlátozás idején nem javaslom, hiszen 5-7 napig nem ildomos a kertet használni, ha alaposan bepermetezel kemikáliákkal).
✔️ Ha nem tűnik nagynak a kár, valószínűleg kevés lóbogár garázdálkodik a kertben, őket káliszappanos fürdővel ki tudod önteni. Pepecs munka, de ha csak egy-két bogarat kell elcsípned, ez a legolcsóbb megoldás.
✔️ Kis számú ellenfél esetén a Bug Stop növénykondicionáló is jó vegyszermentes választás, hiszen könnyű kipermetezni, és majd a szer teszi a dolgát,  távoltartóként szépen  működik  a lóbogarak ellen. Ráadásul preventíven megelőzi az újra betelepedésüket is.
✔️ Mikrobiológiai szereket vetsz be ellenük (NemastarNematop).

A mérgek alkalmazásának nem vagyok híve, így arra nem adok pontos receptet. 
 

A káli szappan egy közismert megoldás, egyetlen hátránya, hogy a már lerakott tojásokra hatástalan, így a probléma ki fog újulni legkésőbb a következő évben, amikorra teljesen kifejlődnek a lóbogarak.


kép: casapratica.net


(Mivel most van a párzási ideje a kártevőknek májusban, érdemes ezt a megoldást fenntartásokkal kezelned, és számolni a probléma visszatérésével.)

Ezekkel szemben a mikrobiológiai szerek és növénykondicionálók lassabban (3-6 nap mire történik valami), de többrétűen hatnak. Megfertőzik a kifejlett állatot, a lárvákat és a tojásaikat egyaránt. 

A mikrobiológiai szerekkel azonban van egy komoly gond. Nagyon rövid ideig lehet eltárolni őket (általában 5-6 hét), és érzékenyek a hőmérsékletre, felhasználhatóságuk rövid idejű.

A Nemastar és Nematop egyaránt olyan mikroorganizmusokat tartalmaz (fonálféreg), amelyek a koranyári kánikulában gyorsan elpusztulnak. Ha lecsúszol a bevetésükkel sajnos nagyon lecsökken a hatékonyságuk. Arról már szót sem ejtve, hogy ha sok kártevőd van, 1-1 adag valószínűleg kevés is lesz ellenük.
Ezzel szemben a Bug Stop akár 3 hónapig is eltartható. A gilisztahumusz kivonat és az aromás növények hosszantartó hatást biztosítanak.

DE. 
Őszinte leszek: ha nagyon el van fertőződve a kerted, nem fognak egy permetezéstől eliszkolni a lóbogarak és a pajorok. Talán még a 3 alkalmas kúrától sem, amit ajánlunk a hatékony védelem felépítéséhez. 

Ez inkább a megelőzés és többé-kevésbé inkább néhány kóborló LÓTÜCSÖK  elűzésére, „elrendezésére” ad megoldást, a durva fertőzésnél inkább csak gyérít. Viszont hosszútávon hat, hiszen a lerakott tojásokban, lárvákban, fiatal egyedekben is kifejti a hatását. Azaz nem fog évről évre újra és újra berobbanni a kerted. 

Durva fertőzés esetén én azt ajánlom, hogy káliszappannal nagyold le az egyedszámot, majd utána vesd be a Bug Stopot. Egyszerűbb az alkalmazása, mint a Nemastarnak, és egész évben kapható, nem csak tavasszal és ősszel. Folyamatosan alkalmazva  (egész tavasszal  és ősszel) a Bug Stopot, erősíted a talajélet jó mikroorganizmusait is, így a terület egyre hatékonyabban fogja magát megvédeni.

Lehet, hogy ez a szezon még bosszúságot fog okozni, de a kitartó munka eredménye egy nyugodt következő esztendő lesz. 

 

Kártevőmentes, szép gyepet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony