A kókuszzsírnak van néhány különleges tulajdonsága, ami miatt túlmutat a hagyományosan használt zsiradékok lehetőségein.  

1. Nem hosszú láncú zsírsavakból épül fel.

A kókuszzsír közepes lánchosszúságú zsírsavakból áll. A közepes lánchosszúságú zsírsavak emésztéséhez nem kell enzim, emiatt teljesen másként viselkedik a szervezetben. 
A zsírsavakról már számos írás látott napvilágot, amelyben megtanították velünk, hogy a telített zsírsavak milyen káros hatással vannak a szervezetre. A kókuszzsír is a telített zsiradékok csoportját képviseli, de különleges tagja ennek a „rossz” csoportnak.
A szénlánc hossza alapján is különbséget kell tenni a zsírok között. A kókuszzsír egy közepes szénláncú zsiradék, tehát sok MCT zsírsavat tartalmaz. Ezeknek a zsírsavaknak pedig számos jó tulajdonságuk van. Az MCT-k gyorsabban szívódnak fel, mint rokonaik, a hosszú láncú trigliceridek, mivel rövidebbek, és vízben is jobban oldhatóak. Ez lehetővé teszi számukra, hogy a belekből közvetlenül a véráramba kerüljenek. Ezzel szemben a legtöbb zsírsavnak a belekből a nyirokrendszerbe kell eljutnia, mielőtt beléphetnének a vérkeringésbe. Ez a hosszabb folyamat teszi a hosszú láncú triglicerideket (LCT) nehezebben emészthetővé.

2. Laurinsavat tartalmaz – segítség az immunrendszernek

A laurinsav antimikrobiális hatással rendelkezik, vagyis képes megölni a kórokozókat és élősködőket. Az elfogyasztott zsírsav a szervezetünkben monogliceriddé és közepes lánchosszúságú zsírsavakká alakul, mindkettő jelentős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, képesek elpusztítani a betegségeket okozó baktériumokat, gombákat, vírusokat és élősködőket.
Az emberi vagy állati testben monolauránná alakul át, egy vírus-, baktériumölő monogliceriddé, amelyet az emberi és állati szervezet többek közt a herpesz, az influenza, a patogén (káros) baktériumok, elpusztítására használ fel. 
Ezenkívül további előnyös tulajdonsága, hogy antibiotikus hatással bír, növeli az energiaszintet, segít a fogyásban (gyorsítja a többi zsiradék felszívódását és elégetését), javítja a tápanyagok felszívódását, ajánlják pajzsmirigy problémákra, illetve a candida fertőzések esetén is jól alkalmazható.

3. Stabil szerkezetű 

A kókuszzsír ellentétben a növényi olajokkal stabil szerkezetű tehát sütésnél nem oxidálódik, nem keletkezik benne méreganyag, és az egészségvédő hatása nem csökken.
A kókuszzsír állaga a külső hőmérséklettől függ. 24-25 fok körül folyékonnyá válik, mint az olaj, ennél alacsonyabb hőmérsékleten az állaga szilárd.