A kúpot akkor is be lehet adni, ha a szájon át történő adagolás nem lehetséges (pl. hányás). A kúp a végbél vénáin keresztül szívódik fel gyorsan és hatékonyan, ezzel pedig kikerüli a májat, és közvetlenül a szívbe, onnét pedig zöme a szöveti terekbe kerül. A gyomor-bél traktus kikerülése megakadályozza a gyomorsav és a májenzimek által végzett elsődleges lebontást.
A kúpokban lévő kannabinoidok, helyesen alkalmazva elkerülik a májat, és egyenesen a vérbe jutnak.
A CBD összetevőinek jótékony hatásait hosszabb ideig érződnek, és a dózisok az adagolási mód hatékonysága miatt alacsonyabbak lehetnek

FONTOS:
A végbél nyálkahártya szövetein keresztül a felszívódás rendkívül hatékony. Az olaj egyenletesen oszlik el és ezzel tartós adagolást biztosít. A hatás hossza és erőssége a kúp sűrűségével állítható.
A rektális beadás azt is lehetővé teszi, hogy a kannabisz lokalizált betegségekre gyakoroljon hatást pl.: aranyér, végbélgyulladás, vagy daganat a végbél üregben.
A kúpok esetében a legtöbben 10-15 perc után kezdik el észrevenni a kezdeti hatásokat. Ezek a hatások általában 4-8 órán át tartanak, az egyén fiziológiájától és kannabisz toleranciájától függően. A hatás gyors növekedése sok esetben lehetővé teszi az akut adagolást, pl. migrénes fejfájás. A hasmenés és a bélsár lassíthatja vagy megakadályozhatja, hogy a hatóanyagok eljussanak a végbél falához és felszívódjanak.
Bárkinek, aki úgy dönt, hogy kihasználja a kúpok által nyújtott gyógyhatásokat, ismernie kell az elkészítés és a felhasználás folyamatait.