A hormonális készítmények, a fokozott stressz, a jódozott só korában nem csoda, hogy egyre nagyobb a pajzsmirigy megbetegedések száma. Napjainkban igen gyakori diagnózis a golyva, a pajzsmirigy alulműködés és a pajzsmirigy túlműködés, főként a nők körében. Sokan nem is tudják, hogy a meddőségük hátterében is a pajzsmirigy rendellenes működése áll.

A galajfű gyógyhatásai

A galajfű főzete és tinktúrája egyaránt használható belsőleg és külsőleg. Gyógyhatását a vizeletkiválasztó szerveken, az emésztőrendszeren, a véren keresztül fejti ki. Kiemelkedő hatású mindenfajta pajzsmirigy betegség gyógyításában, de különösen golyva esetén. 
A galajfű vízhajtó, vértisztító, izzasztó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő, görcsoldó, sebgyógyító hatással is rendelkezik. Használható bőrbajok, mirigydaganatok, idegrendszeri betegségek, máj, vese, hasnyálmirigy, és lép megbetegedésekben, vesezsugor, gennyes vese, nyirokduzzanatok, pajzsmirigy alul- és túlműködés, pajzsmirigy göb esetén, a száj- és a felső légutak rákos és egyéb megbetegedéseiben. Jótékony hatása van fekélyes sebek, pattanások, kelések kezelésénél is.

Galajfű alkalmazása

Galajfű tea: egy evőkanál szárított galajfüvet leöntünk 2,5 dl forrásban lévő vízzel, lefedve 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrve, ízesítés nélkül fogyasztjuk. Pajzsmirigy betegség esetén napi két bögrével javasolt fogyasztani, legalább 6-8 héten át. Golyva esetén a teával mélyen gargalizáljunk, mielőtt lenyeljük. A teafűből a nyakra készítsünk pakolást. Ehhez a tea leszűrése után visszamaradt galajfüvet tegyük gézbe vagy vászonba, és egy sál segítségével rögzítsük a nyakunkhoz. Legalább napi egy órán át legyen fent a dunsztkötés.
Veseműködés javítására, húgyúti gyulladásra reggel egy csésze teát kell inni éhgyomorra. Addig kell inni, míg a panaszok el nem múlnak.
Májfertőzésre, epehólyag gyulladásra napi 1-3 csészével kell meginni étkezések előtt. A galaj tea kúra kiegészíthető máriatövis magolajjal vagy fekete retek cseppekkel.
Külsőleg pikkelysömörre, övsömörre használható borogatásként vagy lemosásra.