Miért érdemes biotermékeket betárolni?
Saját termés esetén ez nem kérdés, azonban vásárolt biotermék esetén is számos előnye van a téli tárolásnak:
- A biozöldségek, gyümölcsök jobb tárolhatóságát lebomlási kísérletek igazolják.
- Nem kell pár naponta gondoskodnunk a biozöldség, biogyümölcs beszerzéséről, hanem rájárhatunk a készletekre.
- Ősszel, ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, többnyire alacsonyabb áron hozzájuthatunk a termékekhez.
Termények előkészítése tárolásra
Semmilyen terményt ne mossunk meg tárolás előtt! A gyümölcsöket a viaszos réteg, a gyökérzöldségeket a talaj maradéka védi a kiszáradástól. Amennyire lehet, ügyeljünk, hogy ez ne sérüljön. A hibás, férges terményt fogyasszuk el minél előbb. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, céklát, feketeretket érdemes méret szerint is válogatni, mivel a nagyobb darabok lassabban száradnak ki, így a kisebb daraboktól haladva a nagyobbak felé fogyasszuk folyamatosan a tartalékainkat.
Mi nem tárolható egy légtérben?
Tárolás során a legnagyobb bajkeverő az alma, pontosabban a belőle felszabaduló, érésgyorsító hatású etiléngáz, ami az érésgyorsítás mellett a sárgarépát meg is keserítheti. Az alma lehetőség szerint kerüljön külön tárolóba, ahol gyakran szellőztetünk.
A hagymafélék nagyon érzékenyek a levegő páratartalmára, kevésbé kényesek viszont a hőmérsékletre, így csak száraz levegőjű helyen állnak el tavaszig. Nem érdemes a gyökérzöldségeket és a hagymaféléket közvetlenül egymás mellett tárolni, mert a zsugorodás folyamán elvesztett víz emeli a páratartalmat és rontja a hagyma esélyeit. Az alma és a gyökérzöldségek alacsony páratartalom mellett kiszáradnak.
Alapismeretek
Az alma, körte esetében előre nézzünk utána (az interneten) a fajta tárolási jellemzőinek. A természetes légterű tárolóra vonatkozó adatot vegyük figyelembe. Optimális a 3oC, 90% páratartalom. Kerüljön szellős kosárba, rekeszbe.
Burgonyát csak földesen tároljuk nagyobb mennyiségben. Ügyeljünk arra, hogy 3oC alá ne süllyedjen a tároló hőmérséklete és ne legyen túl száraz a levegő. Minél kevesebb fényt kapjon, tavasszal tördeljük le a csírákat.
Sárgarépa és a petrezselyemgyökér tárolására leginkább a földes aljú, vagyis párás levegőjű pince alkalmas, ahol nem száradnak ki. Rakhatjuk majdnem száraz homokba.
A vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma csak száraz levegőjű helyen tárolható, amely lehetőség szerint hűvös és sötét. Hálóban fellógatva vagy szellős drótkosárban célszerű őket elhelyezni.
Fortélyok
- A paradicsom utóérlelhető. A fagyok előtt érdemes összegyűjteni a vastagabb héjú, piros fajtákról a fejlettebb bogyókat. Mérsékelten fűtött helyen, egy rétegben szétterítve pár hét alatt utóérnek. A folyamatot az almából felszabaduló etilén gáz gyorsítja.
- A nagyobb, vastag héjú, még sárga paprikák egy bő hónapig elállnak hűvös, fagymentes helyen, miközben színük pirosra változik.
- Csapdázzunk hideget! Ha este vagy hajnalban egy időre nyitva hagyjuk a pince, kamra vagy más tároló tér ajtaját, a helyiség lehűl, egyben alaposan kiszellőzik. Különösen tavasszal hasznos, amikor a nappalok már melegek, de még erős az éjszakai lehűlés. Vigyázzunk, mert nagy hidegben, ha túl sokáig szellőztetünk, túllőhetünk a célon, a burgonyában lévő keményítő ugyanis gyorsan elkezd átalakulni cukorrá.
- A fejes káposzta, lilakáposzta, kelkáposzta, vöröshagyma, fokhagyma elviseli, ha tárolás közben egy-két fokkal fagypont alá hűl. Ezzel együtt jobb, ha takarással (pl. régi szőnyeg, paplan) védjük az átfagyástól. Ha mégis bekövetkezett, hagyjuk, hogy nagyon lassan olvadjon ki, mert így kevésbé puhul meg.
Kiadványunk a biotermékek tárolásáról:
Az „Egész évben ökotermék” című, ingyenesen letölthető kiadványunkban részletesen ismertetjük a házi zöldség és gyümölcs tárolás módszereit.
A kiadvány elérhető a www.biokultura.org/hu/online-kiadvanyok webcímen.