A hideg kéz és láb gyakran hormonális egyensúlyproblémát jelez, azonban mivel más betegségek tünetei is lehetnek, nem árt alaposan utánajárni, és nem elhanyagolni a dolgot.

A hormonális egyensúlyhiányokat nehéz felismerni, mivel a tünetek nem mindig egyértelműek, és általában eléggé összetettek. Doktor Kyrin Dunston azt mondja: "A hormonális egyensúlyhiány olyan, mint a hangyák - ahol egy van, ott több is van."

A szervezeted egészsége érdekében fontos, hogy a hormonrendszered kiegyensúlyozottan, optimálisan működjön. Dr. Dunston például 45 kilogrammot fogyott, és csak utána jöttek rá, hogy felbomlott az egyensúly a hormonrendszerében.

"Az egyik legbiztosabb tünete a hormonális problémáknak, az, hogy a testhőmérsékleted nagyon alacsony, a kezeid és a lábaid mindig hidegek." - mondja a szakember.

Mit jeleznek a hideg végtagok?

A hideg végtagok pajzsmirigy problémát jelezhetnek. Ez a mirigy olyan, mint egy elem a testben, fejti ki dr. Dunston, mert a  pajzsmirigyhormonok szabályozzák az anyagcserét, és a tápanyagokat energiává alakításának hatékonyságát.

"A pajzsmirigy szabályozza zsírégetést és az energiatermelést. Ezek a hormonok minden sejthez eljutnak, és irányítják a működéshez szükséges energiát" - magyarázza a szakértő.

Tehát, ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően, az általa szabályozott összes mechanizmus meghibásodik. Nem lesz kedved felkelni az ágyból, és annak ellenére, hogy nem végzel kemény fizikai munkát, mégis fáradtnak érzed magad, és természetesen a vérkeringésed is rossz lesz. Ezért van az, hogy egy enyhe pajzsmirigy-működés esetén, a végtagok hidegek lesznek.

Egy tanulmány alapján kimutatták, hogy azok, akiknek nem működik megfelelően a pajzsmirigye, 40%-al érzékenyebbek a hidegre. Egy másik tanulmány szerint a hideg intoleranciáért a hypothyreosis, vagyis a pajzsmirigy diszfunkciójának megnyilvánulása a felelős, amely akkor következik be, amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő pajzsmirigyhormont.

Egyértelműen nem mondható ki, hogy a hideg végtagok csak pajzsmirigy problémát jeleznek, a rossz keringés sokféle betegséggel lehet kapcsolatban, viszont nagyrészt mindeniknek köze van a megváltozott hormonműködéshez.

Bármilyen hormon-rendellenességet ajánlott minél hamarabb kezelni, még mielőtt komolyabb betegségek alakulnak ki.Dr. Dunston szerint, ha súlyproblémákkal küzdesz, és nem tudsz lefogyni, vagy, ha alvási nehézségeid vannak, szorongsz, hull a hajad, gyakran hidegek a végtagjaid, akkor mindenképp ajánlott ellenőriztetni a pajzsmirigy-hormonszintet.