Sokan a tél beköszöntétől egészen tavaszig kínlódnak a megfázás tüneteivel, orrfolyás, köhögés keseríti meg mindennapjaikat, míg mások alig betegednek meg. Kiderítettük, mi lehet az oka a hónapokon át tartó szenvedésnek.

A hideg időjárás kedvez a légúti megbetegedések kialakulásának. A köznyelv csak megfázásnak nevezi azt az orrfolyós-köhögős állapotot, melyet valójában vírusok és baktériumok okoznak.

A hideg mindössze annyiban felelős érte, hogy hatására gyengül az immunrendszer, amely így védtelen a kórokozókkal szemben. – A megfázást okozó vírusok velünk élnek, és általában nem okoznak egészségügyi problémát. A baj akkor van, ha az immunrendszerünk a hideg hatására meggyengül, a kórokozók elszaporodnak és kellemetlen tüneteket okoznak, például orrfolyást, köhögést, akár torokfájást is. Ha rétegesen öltözködünk, vitaminokkal erősítjük az immunrendszerünket, megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztunk, már sokat tettünk a megfázás megelőzésének érdekében. 

Egyikből a másikba esel? Emiatt lehet!

A hideg csupán az egyik tényező, ami gyengíti az immunrendszerünket, teret adva a kórokozóknak. A másik – talán legnagyobb – ellenlábasa az egészségünknek azonban nem más, mint a stressz, amiből az év végén és az új év elején igencsak kijut mindenkinek. – A stressz köztudottan képes megbetegíteni az embert, ha máshogy nem hát úgy, hogy csökkenti a szervezet védekezőképességét, ezáltal sokkal könnyebben megbetegszünk.