Ebben a cikkben bemutatunk néhány ilyen alternatívát, és vizsgáljuk, melyik jobb és melyik rosszabb környezetvédelmi szempontból, mint a papír.

Bidé

A vízöblítéses mosdócsésze gyors és higiénikus megoldás. Környezetvédelmi szempontból jóval kevesebb energia kell az elhasznált víz megtisztításához, mint a papír előállításához, majd annak a kiszűréséhez a szennyvíztelepen. A bidé ebből a szempontból jóval kisebb környezeti terhelést jelent. Hátrányt jelent, hogy költséges telepíteni, nem elérhető közületekben és nincs minden háztartásban sem. Szerencsére van olyan bidé, ami a már meglévő WC-ülőkéhez is hozzátoldható, és egy gombbal aktiválható. Ezek a modern típusok könnyen telepíthetők és alacsonyabb árúak. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg a gyártás során keletkezett környezi terhelésről sem.

Mosható használt rongyok

Ez a módszer egyre több helyen kezd elterjedni, ugyanolyan elven alapul, mint a mosható pelenkák vagy női egészségügyi betétek.

A lényeg, hogy minél puhább, kiselejtezett rongyokat válogassunk össze, melyet cikkcakk ollóval vágjunk 12x12 cm-es darabokra. Ezt aztán egy kosárban tároljuk a WC mellett, míg ugyanott egy jól záródó edényben, melyben víz, és ecet vagy mosószóda van, gyűjtjük a használt rongyokat. Ha megtelik az edény, egy alapos öblítés után ki lehet mosógépben is mosni, majd száradás után újra használatra kész.

Ebben az esetben a nagy problémát a higiénia jelenti. Könnyen fertőzés forrása lehet a használt-rongyos tároló, és valljuk be, nem túl higiénikus ugyanabban a gépben mosni a ruháinkat, mint a használt wc-rongyokat. A kézzel mosás pedig mindenképpen egyenlő a vízpazarlással. A legtöbb ember számára ez a legrosszabb és egyben a leggusztustalanabb alternatíva.

Szivacsok

Kis, nedves szivacsdarabkákat használva némileg egyszerűbb és gyorsabb az öblítés, mint a rongyok esetében, ráadásul ez a módszer nem is új keletű. Az ókori Rómában és Görögországban is fapálcikákra rögzített nedves szivacsdarabokat használtak, amit a nyelüknél fogva könnyen tudtak tisztítani is.

Ez a módszer már sokkal kevesebb vizet igényel, újra használható. Ha a higiénikus és víztakarékos öblítés is megoldott, jóval kevésbé szennyezzük vele a környezetet mint a papírral

Használt papírok

A legtöbb háztartás tele van használt papírral. Újságpapír, csomagolóanyagok, számlák, levelek, papírtörlők, szalvéták, papír kávészűrők, stb. Egy kis gyűrögetéssel a keményebbek is alkalmasak vécépapírnak, így rengeteget spórolhatunk, és óvhatjuk a környezetet. Viszont, ha a lefolyóba kerül, pillanatok alatt eltömítheti a csatornarendszert, és ráadásul ugyanolyan problémát, ha nem még nagyobbat jelent a szennyvíztisztítóknak, mint a hagyományos papír.

Ha nem dobjuk bele a vécébe, mindenféleképpen külön zsákban gyűjtsük, hogy elkerüljük a fertőzéseket.

Növények levelei

Talán sokan kipróbálták ez kiránduláskor, ha éppen nem volt papír kéznél. Egy nagyobb levél „életmentő” lehet vészhelyzet esetén. Ugyanakkor elég nehéz elképzelni ezt a hétköznapokon. A vécécsésze mellé cserépben elhelyezett növényről tépdesnék a leveleket? Vagy előtte kint a kertben begyűjtenénk a megfelelő puhaságúakat? Igaz, hogy használat után egyből mehet a komposztba, de az összes alternatíva közül ez az egyik legnehezebben elképzelhető mindennapi gyakorlatként. Inkább csak vészhelyzetben alkalmaznánk. Ha ilyen adódik, mindenképpen győződjünk meg róla, hogy nem okoznak irritációt a kiválasztott levelek.

 Néhány növényi alternatíva WC-papír helyett:

A moha rendkívül puha, és általában nedves környezetben található az udvar körül. Először alaposan vizsgáljuk meg, hogy nincs-e benne élőlény, melyek szeretnek a mohában rejtőzni.

Régen a kukoricahéjat gyakran használták WC-papírként. A zöld kukoricahéj puha és tökéletes WC-papír alternatívaként. A száraz héjat használat előtt áztassuk be vízbe, hogy megpuhuljon.

Vészhelyzetben a nagyobb falevelek, például a juharlevelek működhetnek.

Abszolút vészhelyzetben pedig nagy salátalevelek és mángoldlevelek is működhetnek.

 

Műanyag palackok

A vízzel töltött műanyag palack már mint női higiénia termék bizonyított. Hüvelyöblítéshez régóta használják. Ugyanezen a módszeren alapulnak a csőrös palackok is, amelyek összenyomva vizet spriccelnek a megfelelő helyre. Kialakításuknak köszönhető, hogy szinte az összes víz kijön belőlük, ami bőven elég ahhoz, hogy helyettesítsük a vécépapírt is ezzel a módszerrel.  Otthon is könnyen kipróbálható egy közepes méretű palackkal. aminek lyukat fúrunk a kupakjára.

Lehet megmosolyogta most ezt az írást, egyelőre nagyon nehéz megtalálunk a tökéletes megoldást. Viszont biztosra vehetjük, hogy a nem túl távoli jövőben az unokáink éppen így fognak majd rajtunk mosolyogni:„milyen furcsa, ők még vécépapírt használtak”!