Figyelembe véve az idegrendszerre való hatást, két fajtát különböztetünk meg: egész kávébabból, és őrölt kávéból készült italokat. A kávébab kérge koffeint tartalmaz, amely alkaloidos tónusú, ez okozza a felélénkülést a kávé fogyasztásakor. A kávébab belsejében egy másik alkaloid is található, a teobromin.

Az instant kávé a kávébab belsejéből készül. Amint megisszuk a kávét, mindkét alkaloid behatol a testünkbe, azonban nem egy időben fejtik ki hatásukat. Először a koffein, ami a tonizáló hatást okozza, fejti ki a hatást. 25 perc múlva kezd el hatni a teobromin. A koffein hatására összehúzódnak a vérerek, a vérnyomás emelkedik, és van egy enyhe vízhajtó hatása. Kb fél óra elteltével álmosság tör ránk, ami miatt kényelmetlenül érezzük magunkat. A teobromin hatására a vérnyomás csökken, a veseműködés emelkedik. Elkerülése érdekében érdemes kávézás után elfogyasztani egy pohár vizet.

Az instant kávé csak a kávébab belsejét tartalmazza, a koffein tartalma nem haladja meg a 10%-ot. Kevésbé tónusos fázisai vannak, vagy egyáltalán nincsenek, míg az álmosság érzete még nagyobb. Ha nagyon álmos leszel tőle, válassz inkább az egész kávébabból készült kávét. Az instant kávé előtt érdemes vizet inni, hogy megakadályozzuk az álmosságot.

Ezért is érdemes vizet inni a kávé után:

Úgy tartják, így meg lehet őrizni a kávé ízét:

Őszintén:  ha minden nap fogyasztunk kávét, akkor az fokozatosan elveszti ízének a varázsát. A víz megtisztítja az ízlelő receptorainkat, így a kávé íze finom marad.

Oldja a feszültséget:

Ha aggódunk a megnövekedett vérnyomás miatt, amelyet a kávé okoz, akkor próbáljuk inni egy kis vizet, mert az hígítja a koffein hatását, és a feszültség visszatér a normális szintre.

Fehér fogak:

A kávé pigmenteket tartalmaz, amely elszínezi fogainkat. Ha minden kávé után iszunk vizet, akkor az megakadályozza a pigmentek felszívódását, így a fogak megtartják természetes színüket.