1. Csilipaprika
Az erősen csípős paprikákat nem szabad a mikróba tenni, mivel a csípős ízhatásért felelős kapszaicin, a melegedésre elpárolog, így aki kinyitja a mikró ajtaját, csípős, égető érzést keltő gőzzel találkozhat, ami akár komolyabb sérüléseket is okozhat.
2. Brokkoli
Könnyű megmelegíteni a brokkolit a mikróba, de értelmetlen, mivel a tápanyagainak a 97 százaléka elpárolog. A brokkolit egészségesebb párolva fogyasztani.
3. Burgonya
Nyers burgonyát lehet sütni mikróban, viszont a már elkészített burgonyát azért nem érdemes újra mikróban felmelegíteni, mivel egy bizonyos baktériumot tartalmazhat, amely emésztési gondokat idézhet elő.
4. Csirkehús
A csirkehúsban lévő kórokozók többsége főzés hatására elpusztul, de a mikrohullámok hatására nem semmisülnek meg, így értelmetlen mikróban csirkét sütni. A már megkészített csirkét sem érdemes mikróban újra felmelegíteni, mert így megváltoznak a benne lévő fehérje-összetevők, könnyen gyomorrontást okozhat.
5. Gomba
Az elkészített gombákat, ha azok kihűltek, és senki sem szeretné elfogyasztani, ki kell dobni, mivel az újramelegítés során megváltoznak az összetevők és gyomorgondokat idézhetnek elő.
6. Tojás
A tojást nem szabad betenni a mikróba, mert könnyen felrobbanhat!
7. Fagyasztott gyümölcsök
Ha szeretnéd, hogy gyorsan kiengedjenek a fagyasztott gyümölcseid, akkor várnod kell, mert, ha mikróba teszed azokat, és bekapcsolod a kiolvasztó módot, a gyümölcsök pillanatok alatt elvesztik a bennük lévő hasznos tápanyagokat, ráadásul az így kiolvasztott fagyasztott gyümölcs az immunrendszernek sem tesz jót.
8. Feldolgozott húskészítmények
Ezekben a termékekben sok kémiai tartósítószer található, amelyek hő hatására változáson mennek keresztül, és még károsabbá válhatnak. Szóval semmiféle felvágottat, szalámit, sonkát nem szabad mikróba felmelegíteni.
9. Kenyér
Nem okoz különösebb gondot a mikróba megmelegített kenyér, viszont a hő hatására a glutén, a keményítő és cukor is átalakuláson megy keresztül.
10. Leveles zöldségek
Tilos a mikróba spenót, zeller, kelkáposztát tenni, mert a zöld levelek nitriteket tartalmaznak, amik a mikró hatására nitrózaminokká alakulnak át, amelyek viszont rákkeltő hatásúak. Szóval inkább párolva érdemes az említett zöldségeket megenni.