A citromfű jellegzetesen citrusos illatáról és finom ízéről ismert, és számos jótékony hatása van, amelyek közé tartozik a stresszcsökkentés, az alvás javítása és az emésztés támogatása. Az orvosi citromfű az erkélyek és a kiskertek friss zöld növénye. Kora tavasszal beindítja hajtásait és ezernyi levele lesz pár hét alatt. A konyhában cserépben élőkről bármikor szedhetünk friss hajtást, de kiváló hatású a szárított citromfű is.

A citromfűben lévő polifenolok antivirális tulajdonságúak, ajakherpesz gyógyulását segítik és felére csökkentik a kialakulásának gyakoriságát.

A citromfűből készült teáról elmondható, hogy segít az emésztési problémák enyhítésében, csökkentheti a puffadást, erősítheti az idegrendszert, és hatékony lehet a stressz és az alvászavarok elleni harcban.

A tea elkészítése rendkívül egyszerű.
Először is, egy bögrébe helyezzünk egy kis mennyiségű szárított citromfüvet, majd forrásban lévő vízzel öntsük le. Amennyiben elérhető, használhatunk friss citromfűleveleket is, a mennyiséget pedig igényeink szerint változtathatjuk, általában 10-20 levél elegendő egy adaghoz.

A tea fogyasztását a következőképpen ajánljuk:

Stressz esetén naponta kétszer fogyasszunk egy csésze teát. 
Emésztési problémák esetén javasolt étkezés előtt elfogyasztani egy csészével. 
Alvászavarok esetén pedig lefekvés előtt fogyasszunk egy csészényit, mely langyosan ajánlott.

Ez a gyógynövénytea kiváló módja a test és a szellemi jólét támogatásának, de mint minden természetes gyógymód esetében, érdemes konzultálni egy egészségügyi szakemberrel, különösen hosszabb távú vagy krónikus egészségügyi problémák esetén.