Négy hónapon át napi néhány marék szőlő fogyasztása javította a szem egészségének kulcsfontosságú markereit. A titok abban rejlik, hogy a szem degenerációjának nagy része az oxidatív stressznek köszönhető, a szőlő pedig sok antioxidánst tartalmaz.

 A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatócsoportja olyan 28-70 év közötti felnőtteket vizsgált, akik 16 héten keresztül napi másfél csésze szőlőt vagy placebót fogyasztottak.

A szőlőfogyasztóknál jelentősen megnőtt a makula pigment optikai sűrűsége (MPOD), a plazma antioxidáns kapacitása és az összes fenoltartalom a placebót szedőkhöz képest. Azoknál, akik nem fogyasztottak szőlőt, a bőrben mért káros szemészeti fejlett glikációs végtermékek (AGE) jelentős növekedését tapasztalták.

A Food & Function című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szembetegségek legfontosabb kockázati tényezői közé tartozik az oxidatív stressz és a magas AGE-szint.

A kutatók megállapították, hogy az AGE-k számos szembetegséghez hozzájárulhatnak azáltal, hogy károsítják a retina érrendszeri összetevőit, károsítják a sejtek működését és oxidatív stresszt okoznak. Az antioxidánsok és más polifenolok természetes forrása, a szőlő csökkentheti az oxidatív stresszt és gátolhatja az AGE-k képződését, ami a retinára gyakorolt lehetséges jótékony hatásokkal, például az MPOD javulásával járhat.

Ez az első a tanulmány az első, amely kimutatta, hogy a szőlőfogyasztás kedvezően hat a szem egészségére az emberekben, ami nagyon izgalmas, különösen a növekvő öregedő népesség miatt.

A szőlő egy könnyen hozzáférhető gyümölcs, amelyről tanulmányok kimutatták, hogy már napi 1 ½ csésze normál mennyiségben is jótékony hatással lehet. A szőlő rendszeres fogyasztása javíthatja az idősebb felnőttek szemének egészségét, különösen az MPOD fokozásában, ami a plazma teljes antioxidáns kapacitásának és fenoltartalmának növekedésével, valamint az AGE-k lecsökkentésével magyarázható.