Az új tapaszok egy hidrogélből készülnek és akár 3D nyomtatóval is elő lehet őket állítani, ami tovább csökkentheti a költségeket. A tapaszról készült fényképen látható, hogy kisebb, mint ötforintos. A felszínén látható mikrotűk a felhelyezéskor fájdalommentesen szúrják át a bőr felső néhány rétegét. A bőrgát alatti folyadékkal való érintkezés hatására a hidrofil tűk megduzzadnak, így a kiválasztott gyógyszer meghatározott dózisa bejut a beteg szervezetébe.

A fejlesztők szerint az injekciók invazívak és drágák, és nem mindenkinek felelnek meg. Sokan tűfóbiásak, és érthető módon vonakodnak attól, hogy injekcióban kapjanak gyógyszert, még akkor is, ha a kezelésre valóban szükség van.

Míg az emberek általában szívesebben veszik be a gyógyszereket szájon át, a tablettáknak lehetnek negatív mellékhatásai vagy késedelmesen hatnak. Különösen jó megoldás lehet a tapasz azoknak, kiknek gyomor- és bélrendszeri problémái vannak, ráadásul a tablettákban és a kapszulák a dózisoknak nagyobbnak kell lenniük, mert a hatóanyagok egy része lebomlik a bélben.

A további fejlesztésekkel a tapaszok képesek lesznek mind az egész testben keringő, mind pedig a lokálisabban ható gyógyszerek beadására.

A tapaszokat a test fertőzött területeinek közvetlen kezelésére lehetne használni, de akár vakcinák beadására és a hormonszintek ellenőrzésére is alkalmasak lehetnek.

Remények szerint a következő 5-10 éven belül készen állnak a nyilvános használatra.